Datum objave: 25. Siječanj 2019

Crni dan za stanovnike Unešića i cijele Županije:Kreće izgradnja CGO Lećevica

Diana Ferić
Diana Ferić

Kreće projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u mjestu Lećevica, na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko - kninske županije kojem se Šibensko - kninska županije od početka protivila, ali je bitku očito izgubila.

Lokacija tog budućeg centra za gospodarenje otpadom je krajnje upitna jer se nalazi na krškom terenu i području na kojemu su izvori pitke vode. Skupština Šibensko-kninske županije i Općinsko vijeće Općine Unešić odavno su donijeli zaključke kojima se protive gradnji centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji, ali Splitsko - dalmatinska županija je očito bila jača.

 

Taj će centar biti dovršen 2020. godine, objavljeno je danas, na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Splitsko - dalmatinske županije Blaženko Boban i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Projekt vrijedan 450 milijuna kuna financirat će se iz europskih fondova s 322,5 milijuna kuna, iz proračuna Fonda sa 73 milijuna, dok će Županija sudjelovati s 42 milijuna kuna
'Ovo je najveći projekt još od postojanja županije', pohvalio se Boban. Splićanima je ovo veliki, a stanovnicima Šibensko - kninske županije crni dan.

 

Stanovnici Općine Unešić godinama su upozoravali na neprihvatljivost tog projekta, ali Ministarstvo zaštite okoliša je presudilo.
Tom se projektu protivi Koordinacija ekoloških udruga Zvona Zagore, Zmajevac Unešić, Kampanel, Zvona Kaštela, 'Keks' - Krizni eko Kaštelanski stožer, Rast Zagore i Špiljarsko društvo Sv. Mihovil te Općine Unešić.

 

Oni su više puta istaknuli bojazan da bi realizacija projekta ugrozila izvore pitke vode. Iznijeli su primjedbe na dosadašnji postupak izrade dokumentacije i studija potrebnih za realizaciju projekta navevši kako se zalažu za izradu nove Studije utjecaja na okoliš prema pravilima struke.

 

"Voda koju pijete, Šibenčani, Splićani i ostali iz ovog dijela Dalmacija, čuva se u Lećevici. Ako šutite na ovo što se sprema ništa bolje niste zaslužili! Tajnik Ministarstva zaštite okoliša dr. Nikola Ružinski na Dan planeta Zemlje tvrdi da je centar strateški potencijal Hrvatske - a dobro se sjećamo da se upravo on prije deset godina zalagao da se na Skradinskom buku sagradi tvornica vode. To je srećom propalo, a sad je opet u akciji " upozorio je na žalost pokojni Ante Paško Maleš iz ekološke udruge "Zvona zagore" još prije deset ak godina. Ta je udruga naručila niz istraživanja koja se pokazala da gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici izravno ugrožava podzemne tokove i pitku vodu.  

Iz kategorije: Vijesti