Datum objave: 25. Siječanj 2019

Šibenska planinarska ekspedicija uspela se na Machu Picchu i stigla u La Paz

Diana Ferić
Diana Ferić

Šesteročlana ekspedicija planinara šibenskog HPK "Sv. Mihovil" koja je 8. siječnja krenula u osvajanje najviših vrhova, jezera, najdubljih klanaca i znamenitih gradova drevnih civilizacija Bolivije i Perua, stigla je u La Paz, glavni grad istoimene pokrajine i sjedište vlade Bolivije. La Paz, smješten na 3658 metara nadmorske visine ubraja se među najviše gradove na svijetu. Iz njega će šibenski će planinari Joso Gracin, Nina Žiković, Tomislav Pavić, Mate Matić, Ante Matić i Leo Stipaničev krenuti u novu etapu svog gotovo 3000 kilometara dugog puta kroz Peru i Boloviju koja ih vodi u drevni grada Tiahuanaco na jezeru Titicaca.

Boravak u La Pazu za šibenske planinare, članove HPK Sv. Mihovil bio je dobrodošli predah nakon iznimno napornog prelaženja planinskog prijevoja Salkantay passa, na visini od 4629 metara, probijanja kroz tropsku džunglu, pješačenja uz korito divlje rijeke Urubame te uspona do Machu Picchua svetog grada Inka izgrađenog na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu na visini od 2350 metara nadmorske visine. Joso Gracin, Nina Žiković, Tomislav Pavić, Mate Matić, Ante Matić i Leo Stipaničev, prvi su Šibenčani koji su se najtežom i najdužom planinskom stazom koja vodi preko vrhova viših od 4600 metara uspeli do Machu Picchua.

Planinarski pohod te grupe planinara HPK Sv. Mihovil počeo je 8. siječnja, a trajat će 34 dana tijekom kojih će pokušati osvojiti najpoznatije vrhove i najdublje kanjone Južne Amerike, posjetit znamenite gradove južnoameričkih civilizacija Machu Picchu, Cusco i Tiwanaku, jezero Titicaca, te proći kroz Contahuasi canyon, najdublji kanjon na svijetu dubok čak 3535 metara, a očekuje ih i uspon na planinski vrh Misti visok 5822 metra smješten između planine Chachani (6075 m) i vulkana Pikchu Pikchu (5669 m).

 

Iz kategorije: Vijesti