Datum objave: 18. Siječanj 2019

Grad Šibenik nastavlja ulagati u energetsku učinkovitost vrtića, na redu Građa i Šibenski tići

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik raspisao je natječaj za energetsku obnovu dječjih vrtića Građa i Šibenski tići, a radovi su vrijedni više od 2 milijuna kuna.

„Raspisali smo javni natječaj za građevinske radove energetske obnove na gradskim vrtićima Građa i Šibenski tići, a koji su procijenjeni na preko 2 milijuna kuna i trebali bi završiti do kraja godine. Na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja smo za ovu svrhu osvojili ukupno 957 tisuća kuna, a ako bude mogućnosti, namjeravamo se s ova dva vrtića još prijaviti i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Također nam je spremna i dokumentacija za energetsku obnovu dječjeg vrtića 'Veslo' u Zatonu i dječjih jaslica 'Tintilinić' na Građi.“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

 

Dječji vrtić Građa ima bruto građevinsku površinu od 363 m2, a sastoji se od prizemlja i jednog kata. Planirani zahvat se odnosi na vanjsku ovojnicu zgrade, tj. postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Kako se kao energenti u zgradi koriste plin u boci i električna energija, odnosno električne grijalice, isti će se zamijeniti grijanjem na VRV sustav pogonskog goriva na prirodni plin. Također će se na krov postaviti sunčani kolektori za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode, te zamijeniti postojeća rasvjetna tijela učinkovitijima. Postojeći energetski razred dječjeg vrtića 'Građa' je C, a nakon zahvata obnove zgrada će prijeći u energetski razred B. Uštede u financijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 55 posto.

 

Dječji vrtić 'Šibenski tići’ je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 m2. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom ispunom. Većina stolarije je dotrajala, od drvenih profila, ostakljena dvostrukim IZO staklom starosti koliko i objekt uz disfunkcionalnosti okova i mehanizma otvaranja/zatvaranja. Dio stolarije svojedobno je zamijenjen neadekvatnim aluminijskim profilima bez prekinutog toplinskog mosta. Kako su krovovi objekta nedovoljno toplinski izolirani projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi će se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 cm. Planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju, budući da su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su predviđeni od PVC profila A klase, s pet ili više komora. Ostakljenje će biti dvoslojno izolacijsko staklo od kojih je unutarnje staklo s low-e premazom, ispunjeno argon plinom. Centralno grijanje na lož ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom, te će se zamijeniti klasični radijatorski ventili sa termostatskim koji imaju mogućnošću optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava.

 

"Ovo je samo nastavak niza infrastrukturnih projekata u predškolskom odgoju za koje osvajamo bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Na natječajima i javnim pozivima zadnje četiri godine u kontinuitetu dobivamo novac za Šibenik. Za obnovu vrtića 'Vidici', koja je u tijeku, osvojili smo u dva navrata ukupno blizu 3 milijuna kuna, a za završenu obnovu dječjeg vrtića 'Kućica' na Baldekinu 851 tisuću kuna. Nedavno nam je Ministarstvo demografske obnove odobrilo sredstva za glavni i izvedbeni projekt novog dječjeg vrtića u Crnici. Uz najnoviju donaciju INA-e za novo dječje igralište u Crnici uz sportski centar 'Ljubica', ne treba zaboraviti ni dječja igrališta na Krapnju, Žirju i Meterizama za koja smo osvojili sufinanciranje ili izlobirali donacije.“, nabrojao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Natječaji traju do 06./07.02.2019., a zainteresirani ih mogu vidjeti na web stranicama Grada Šibenika i u Narodnim novinama.

 

Iz kategorije: Vijesti