Datum objave: 17. Siječanj 2019

U Šibensko-kninskoj županije više je žena nego muškaraca zato što žene žive duže

U Šibensko-kninskoj županije više je žena nego muškaraca zato što žene žive duže
Diana Ferić
Diana Ferić

Žene u Šibensko - kninskoj županiji žive duže od muškaraca pa su zato u strukturi stanovništva brojnije iako se konstantno rađa više dječaka nego djevojčica.

Loše vijesti za muškarce u Šibensko - kninskoj županiji kriju se u izvješćima Državnog zavoda za statistiku. Iz njih se vidi da na šibensko - kninskom području muškarci sve do 65. godine života prednjače i ima ih čak znatno više nego žena, ali nakon 65. godine situacija se dramatično mijenja. Tada muškarci počinju umirati više od žena što u konačnici daje podatak da u Šibensko - kninskoj županiji živi gotovo 2500 više žena nego muškaraca.

S godinama života razlika se u korist žena povećava. Dok je između 65. i 69. godine života broj žena veći od broja muškaraca za oko 200, već između 70. i 74. godine razlika je oko 400. Između 75. i 79. godine života penje se na više od 800, a između 80. i 84. godine života na 1000. U konačnici u Šibensko - kninskoj županiji u prosjeku živi više nego muškaraca, ali one počinju prevladavati tek u trećoj životnoj dobi. Zanimljivo je da je omjer starijih od 85 godina 858 : 1873 u korist žena. 

 

Iz kategorije: Vijesti