Datum objave: 16. Siječanj 2019

Dolačani osnivaju sportsko ribolovno društvo,računaju na koncesiju na pomorskom dobru i vraćanje dizalice

Diana Ferić
Diana Ferić

Dolačani koji su nezadovoljni zbog uklanjanja dizalice za brodove i ukidanja škvera u Mandroču pokrenuli su osnivanje Sportsko ribolovnog društva Dolac i Ronilačkog kluba Dolac kako bi mogli preuzeti koncesiju za taj dio pomorskog dobra u Docu i, kako kažu, raditi na suživotu očuvanja tradicije, kulturne baštine i turizma. Taj posao vode Kristijan Grčić, predsjednik i Ive Vukšić, potpredsjednik Ronilačkog kluba koji su prije nekoliko dana, prema dogovoru s gradonačelnikom Željkom Burićem, gradskoj vlasti poslali Pismo namjere o tomu kako bi se trebalo riješiti upravljanje pomorskim dobrom u tom dijelu Doca.

 

Pozivaju se na dobru praksu Biograda koji je imao isti problem i riješio ga na zadovoljstvo građana, vlasnika brodica i poštujući sve zakonske propise.
Predlažu da se kao i u Biogradu izmjeni Prostorni plan, to područje proglasi sportskom lučicom nakon čega taj dio pomorskog dobra više ne bio u nadležnosti Županijske lučke uprave nego izravno Ministarstva pomorstva.

 

"Trenutnom stanju i situaciji se ne nadzire kraj, ništa ne donosi dobit i prihode, a ne zadovoljavaju se ni potrebe stanovnika Doca i vlasnika brodica,a da postoji rješenje pokazuju primjeri nekih drugih gradova poput Biograda, Zadra i Splita. Vođeni primjerom Biograda spremni smo na iste zahvate vezane za uvođenje reda u Docu i vraćanje prijeko potrebnog škvera kako bi se zaštitili tradicija i svakodnevno funkcioniranje škvera i stvorili uvjeti za suživot tradicije, kulture i turizma u gradskom predjelu Dolac", kažu Vukšić i Grčić.

 

U tom pismu namjere ističu kako su i stanovnici Doca svjesni da se na području Mandroča mora uvesti red u korištenje pomorskog dobra i uvažavati i potrebe ugostitelja. Istodobno bi se vratila dizalica i škver kao dio dolačke tradicije, ali i kao nasušna potreba 200 vlasnika brodica koji sada, ako ih žele pripremiti za plovidbu, mogu to napraviti samo tako što će ih na kopno izvaditi u Zatonu.  

Iz kategorije: Vijesti