Datum objave: 15. Siječanj 2019

Mijenjaju se statističke regije u Hrvatskoj, a Jadranska ostaje i dalje jedinstvena

Diana Ferić
Diana Ferić

Mijenjaju se statističke regije u Hrvatskoj prema prijedlogu oko kojeg su se danas u Banskim dvorima složili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nadležni ministri, predstavnici Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednici nadležnih odbora Hrvatskoga sabora a to je bitno za bolje korištenje fondova Europske unije.

Sastanku su uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninskog župana Gorana Pauka prisustvovali i župani drugih hrvatskih županija kao i članovi Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.


Ministrica Žalac prezentirala je prijedlog devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji od čega su varijanta 1 i varijanta 6 konačni prijedlozi. Prema varijanti 1, Grad Zagreb bio bi izdvojen u zasebnu regiju dok bi jedinstvenu cjelinu činilo pet slavonskih županija te Bjelovarsko – bilogorska, Sisačko – moslavačka i Karlovačka županija. Pet županija na sjeveru, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka, Međimurska i Krapinsko – zagorska također bi bile posebna regija dok bi jadranska Hrvatska bila jedinstvena statistička cjelina. Prema varijanti 6, Bjelovarsko – bilogorska županija bila bi pridružena sjeveru.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk pozdravio je Vladine prijedloge nove podjele kao kvalitetne i prihvatljive, naglasivši pritom kako ranija podjela iz 2012. godine nije bila kvalitetna što je rezultiralo gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima.

Podsjetimo, lani je Europska komisija uputila svim državama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 podjele te je Institut za razvoj i međunarodne odnose za Vladu Republike Hrvatske izradio prezentaciju koja je danas prezentirana županima.
Prema dosadašnjoj kvalifikaciji iz 2012. Hrvatska je jedna prostorna regija s tri statističke i to Sjeverozapadna Hrvatska, Središnja i istočna Hrvatska i Jadranska Hrvatska.

 

Iz kategorije: Vijesti