Datum objave: 19. Prosinac 2018

EU za dvije godine bez jednokratnih plastičnih tanjura, a mi to uveli prije tri godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Europska unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, objavilo je rano jutros austrijsko predsjedništvo. To je na šibenskoj Adventuri, koja je „plasic free“, praksa već treću godinu ako da smo barem u nečemu ispred svog vremena. To je bio prvi plastic free festival u Hrvatskoj.

Jedina mrlja je informacija da se zakupcima kućica na Adventuri uvjetuje da tu kartonsku ambalažu kupuju samo kod određenog dobavljača. Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine lani je za govornicom Gradskog vijeća postavila pitanje o tomu, ali nikada nije dobila odgovor.

 

Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger u tvitu je napisala da je postignut dogovor, opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad".

 

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.
U svibnju Europska komisija predložila je zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike istodobno smanjujući korištenje predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

 

Plastični otpad posebni je problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

 

Iz kategorije: Vijesti