Datum objave: 17. Prosinac 2018

Počinje identifikacija i mapiranje građevina kulturno-povijesne cjeline grada Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Informatičke kompanije Microsoft Hrvatska i Span te Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u ponedjeljak su potpisali sporazum o suradnji na projektu informacijskog sustava povijesne cjeline grada Šibenika - Geonucleus.Si po kojem će se popisati svi objekti u povijesnoj jezgri Šibenika kako bi se olakšalo dobivanje dozvola za zahvate na njima. Takvih je objekata više od 2 000.

Sporazum su potpisali direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić.

Kako je pojašnjeno na konferenciji za medije, IT rješenje temelji se na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, a za Društvo Juraj Dalmatinac razviti će ga i implementirati Microsoftov partner, tvrtka Span.

Pojašnjavajući razloge pokretanja projekta, Grubić kaže da su u društvu bili svjesni da staru šibensku jezgru gotovo svakodnevno pogađaju nove devastacije, s obzirom da i građani često nisu upućeni što smiju raditi na svojim kućama a što ne primjerice kod uređenja fasada ili postavljanja solarnih panela.
 

Klikom miša do podataka o svakom objektu
Tako su došli na ideju internetskog portala na kojem bi podaci bili objedinjeni na jednom mjestu, a pojašnjava da je cilj da se klikom miša na parcelu dobije osnovna konzervatorska informacija za svaki objekt.

'Napraviti ćemo osobne karte za svaki objekt, kojih u gradu Šibeniku ima preko dvije tisuće. To je alat koji će mnogim dionicima, kao što su građani, konzervatori i arhitekti, olakšati njihove projekte i zahvate u gradskoj jezgri', pojašnjava Grubić.
 

Kao ciljeve projekta između ostalog navodi digitalizaciju podataka, povećanje vidljivosti kulturne baštine Šibenika kroz sve važnije internetske tražilice, uspostavu javnog servisa za pružanje pravnih informacija o građevinama posebne kulturne vrijednosti, sustavnu informatizaciju osnovnog paketa konzervatorskih podataka te spajanje na sve relevantne elemente povezane s bilo kakvim zahvatima.
Izrađuje se baza podataka
Aktivnosti koje se provode na projektu su identifikacija i mapiranje građevina kulturno-povijesne cjeline grada Šibenika, a kako navodi Grubić, za sada su prikupljene karte za više od 300 objekata. 'Već imamo bazu podataka koja pri izradi portala može biti Naposljetku, slijedi i verifikacija osnovnih konzervatorskih informacija, te u konačnici programiranje i izrada internetskog portala.
Financijska vrijednost cijelog projekta, što uključuje i informatički dio, kao i onaj terenski, u smislu pripreme podataka, je do oko milijun kuna.
Projekt se financira donacijama privatnih tvrtki, a podupiru ga i državne institucije, kao što su Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture. Kako navodi Grubić, dosad je ostvaren uspjeh te je digitalizirano 330 objekata.
S obzirom da je u staroj gradskoj jezgri ukupno oko dvije tisuće objekata, ovisno o sredstvima će se nadopunjavati ta baza podataka, pojašnjava.
 

Na raspolaganju cijeli niz alata

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, čija je tvrtka tehnologijom podržala cijeli projekt, izjavila je da je ta kompanija od samih početaka svojeg postojanja u poslovnom modelu izrazio fokusirana na partnere.
'Oni svakodnevno provode tu našu misiju s našim korisnicima, kako bi u konačnici svi zajedno bili uspješniji i bolji', kaže Skoko.
Microsoft samo u Hrvatskoj surađuje s više od tisuću partnera, koji imaju na raspolaganju cijeli niz alata i programa koje mogu koristiti u svojem svakodnevnom poslovanju i primijeniti te alate i programe kako bi njihovo poslovanje i razvoj bili što uspješniji, navodi Skoko.
Pristupanjem partnera na Azure platformu, pojašnjava, partneri mogu razvijati svoja rješenja, a Microsoft im omogućuje da ih globalno promoviraju i tako podižu svoju konkurentnost.
 

Digitalna transformacija

Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović je izrazio zadovoljstvo jer su odabrani kao partner na ovom projektu, posebice zbog rijetko viđene strasti kojom društvo Juraj Dalmatinac radi na unaprjeđenju stvari u svom gradu.
Kaže da je ovaj projekt primjer digitalne transformacije kojem je želja pomoći građanima u svakodnevnom radu i životu. Cilj mu je ne samo digitalizirati karte i dokumente, već i građanima omogućiti i interakciju i s gradom i društvom, kako bi i oni naposljetku pomogli u unaprjeđenju i očuvanju gradske baštine.


 

Iz kategorije: Vijesti