Datum objave: 16. Studeni 2018

Šibenik nema sreće s fontanama - ona na Starom pazaru pretvorena u pitar za cviće

Diana Ferić
Diana Ferić

Problematična fontana na Starom pazaru danas je postala pitar za jedan oleandar. Mjesto u kojem je trebala biti voda napunjeno je zemljom i na taj način je aktualna gradska vlast riješila problem koji postoji, istina je, otkako je fontana postavljena jer tehnički nije dobro izvedena.

„Grad Šibenik i tvrtka Zeleni grad duže vrijeme razmišljali su što napraviti s fontanom na Starom pazaru koja tehnički nije dobro izvedena. Mlaznice su napravljene na takav način da voda formira kuglu do ruba fontane, a kako se fontana nalazi na mjestu gdje su česti udari vjetra, vodu je nosilo preko ruba te bi se u hladnijim danima voda zaleđivala što je predstavljalo opasnost za prolaznike, stoga je dogovoreno da se u fontanu posadi cvijeće“, objasnili su nam u gradskoj upravi.

Tvrtka Zelenilo je nedugo prije nego što je fuzirana s Čistoćom u „Zeleni grad“ uz pomoć donatora uspjela riješiti problem prskanja vode i njenog izlaženja iz gabarita, ali očito da ni to rješenje nije saživjelo pa je bilo najjednostavnije usuti u fontanu zemlju i pretvoriti je u posudu za cvijeće.

Šibenik očito nema sreće sa svojim fontanama. Prije dvadesetak godina bila je postavljena isto tako tehnički loše izvedena fontana na rivi, na mjestu nekadašnje česme na kojoj  su se brojni Šibenčani generacijama ritualno  pili vodu, tada nazvana "Bujasmontica" jer je izgrađena u vrijeme kada je na čelu Ureda za komunalne poslove bio Živko Bujas. Kada se uređivala zgrada Županije nadobudno je ispred nje planirana velika fontana koja to nikada nije postala već je i u njoj posađeno cvijeće.
 

Iz kategorije: Vijesti