Datum objave: 13. Studeni 2018

Osnaživanje žena poduzetnica:Odgovor na pitanje "Što žene žele" nije bio lagan ni županu Pauku

Osnaživanje žena poduzetnica:Odgovor na pitanje "Što žene žele" nije bio lagan ni županu Pauku
Diana Ferić
Diana Ferić

Ženama je danas u Hrvatskoj potrebno više samopouzdanja i vjere u sebe da, ako žele biti poduzetnice, ostvare svoje ciljeve i prevladaju brojne prepreke koje im stoje na putu od predrasuda u sredinama koje ih okružuju, naučenih obrazaca ponašanja do prepreka koje se nalaze u njihvim glavama, jedna je od poruka predavanja „Što žele žene“ koje je danas u Šibeniku održala Sanela Dropulić, predsjednica Virtulanog ženskog poduzetničkog centra s ciljem jačanja međusobne potpore i uvažavanja, te smanjenja diskriminacije koju svakodnevno žene osjećaju u hrvatskom društvu.

 

Ova druženja diljem Hrvatske provodi i organizira Virtualni ženski poduzetnički centar uz veliku sponzorsku potporu tvrtke Gentle day d.o.o. iz Vinkovaca koja se bavi plasmanom biorazgradivih, ekoloških menstrualnih uložaka vlasnice i direktorice Dine Vukičević koja je također predstavila svoj projekt i inovaciju kojom sa svojim partnerima osvaja međunarodno tržište. Žene su često razapete između brojnih obaveza prema obitelji poslu, djeci, te premalo usmjerene na same potrebe žene. Sudionice predavanja mogle su čuti i cijeli niz korisnih sadržaja, vježbi te praktičnih primjera kako žene mogu unaprijediti položaj u društvu, obitelji, među prijateljima, na poslu, kod drugih žena, a s druge strane očuvati i izgraditi integritet sukladno vremenu i okružju u kojem živimo. Čulo se tako da žene osjećaju 10 puta veći strah od izazova i nesigurnosti ili pak da kod njih od odluke da žele pokrenuti posao do pokretanja posla protekne pet, a kod muškaraca samo godina dana. U Hrvatskoj je više obrazovanih žena nego muškaraca, ali ih je na mjestima na kojima se donose odluke puno, puno manje, a u poduzetništvu i obitelj je i dalje dvije trećine imovine u rukama muškaraca. Žene se suočavaju i s različitim oblicima diskriminacije pa je tako, slikovito rečeno muškaraca koji leti zrakom Supermen,a žena koja leti vještica!

 

Na tom druženju bio je i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji i kao župan i kao predsjednik zajednice hrvatskih županija daje punu potporu ženskim inicijativama i ženskom poduzetništvu, ali ni njemu nije bilo lako večeras odgovoriti na pitanje što žene zapravo žele.

Virtualni ženski poduzetnički centar ima u Hrvatskoj 2 300 članova od kojih je stotinjak muškaraca.
 

Iz kategorije: Vijesti