Datum objave: 07. Studeni 2018

Dok u Šibeniku planiraju uređenje spomenika Radi Končaru i drugovima,u Splitu noćas srušena bista Rade Končara

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski antifašisti planiraju do 2020 godine cjelovito urediti Spomen park streljanih na Šubićevcu, spomen park podignut u sjećanje na  Radu Končara i drugove koji su na tom mjestu streljani 1942. godine. U isto vrijeme iz susjednog Splita dolazi vijest da je rano jutros oko 4.35 sati srušena bista Rade Končara. Muškarac je iz ležišta, zajedno s postoljem, izvalio spomenik,a li mu je prilikom rušenja bista je muškarcu pala na nogu i ozlijedila ga. On je trenutno u obradi u splitskoj bolnici, nakon čega će ga policija ispitati i provesti krim istraživanje, piše Indeks. Taj incident u Splitu dokazuje da su revizionističke tendencije u Hrvatskoj i dalje na sceni, a Šibenik postaje svijetla točka drukčije prakse.

U srcu Šibenika je kao što je poznato, prije nekoliko godina uređen Muzej antifašizma, a sada je planira i uređenje Spomen parka na Šubićevcu. Projekt je vrijedan oko 1,2 milijuna kuna.

„Želimo vratiti spomen-parku dignitet koji mu pripada, umjesto da kao dosad bude šetalište pasa i mjesto za iživljavanje kojekakvih vandalskih skupina. Učinit ćemo ga mjestom sjećanja i ponosa. Hortikulturni radovi počinju već u ožujku iduće godine i i trebali bi biti završeni do obljetnice strijeljanja Končara i drugova , 22. svibnja. Park bi ubuduće bio zatvoren i time zaštićen, a imao bi tri staze- stazu zločina, stazu otpora i stazu pobjede. U nastavku staze, do stupova strijeljanja, postavili bi se kameni blokovi i ploče s ugraviranim imenima svih 729 strijeljanih s područja općine Šibenik u Drugom svjetskom ratu“, kazao je na nedavnom predstavljanu tog projekta, kako prenosi TRIS, njegov inicijator Zoran Restović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Šibenik.

FOTO:Dalmatinskiportal
 

Iz kategorije: Vijesti