Datum objave: 06. Studeni 2018

Značajno porastao broj mladih koji se javljaju za subvencionirane stambene kredite

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 26 posto više mladih nego lani prijavilo se Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja za subvencionirane stambene kredite. APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033 od kojih je odobreno 2873, ili 94 posto od ukupno prijavljenih. Odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je njih 7. Šibensko – kninska županija baš ne prednjači po broju prijavljenih.

Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije.

Ako se zbroje subvencije od prošlog natječaja i od ove godine ispada da je u godinu dana više od 5.200 obitelji osiguralo svoj dom zahvaljujući ovoj mjeri
Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kn.

 

Rezultate ovogdišnjeg poziva predstavio je danas u Zagrebu ministar Predrag Štromar ,a nazočnis u bili i državni tajnik Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada 2018. Godine. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti.


„Ono što me najviše veseli i još je jedan dokaz da je ova mjera sve uspješnija jest da imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama, Vukovarsko srijemskoj gdje je prošle godine bilo 44 subvencija, ove godine ih imamo 104„ – izjavio je ministar Štromar.

Osim Vukovarsko-srijemske najveći rast nastavljaju Brodsko-posavska sa 102% povećanja, zatim Virovitičko-podravska sa 96% povećanja pa Požeško-slavonska sa 93%, Ličko-senjska 84% te Osječko-baranjska županija 78%. I dalje je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na razini prošle godine.

Za kupnju ili izgradnju kuće povećan je broj subvencija za 60%.

Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5.200 obitelji osiguralo svoj dom, u naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću. Do sada je u tim obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno 300 djece.

„Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera„ – poručio je ministar Štromar te dodao „ono što građani od nas očekuju je da probleme rješavamo, ne da samo o njima pričamo, a subvencioniranje stambenih kredita je konkretna mjera za rješavanje problema demografije.“

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti iduće 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi natječaji.

Spomenimo i to kako Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja a to je Program društveno poticane stanogradnje POS. Do sada je po ovom programu izgrađeno preko 8000 stanova i toliko obitelji sada ima svoj dom zahvaljujući POS-u. U narednom razdoblju u planu je izgradnja novih 1000 stanova.

Do kraja ovoga mandata 20 tisuća obitelji će imati svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenog zbrinjavanja, kažu u Ministarstvu graditeljstva.

 

Iz kategorije: Vijesti