Datum objave: 02. Studeni 2018

Nema povratka dizalice za brodove u Docu, brodovi će se podizati i spuštati u Vrnaži

Diana Ferić
Diana Ferić

Dizalica za podizanje i spuštanje brodova u more u Docu neće biti vraćena jer to ne predviđa projekt uređenja Doca koji će se početi ostvarivati u idućoj godini. To je zaključeno na jutros održanom sastanku u Gradu Šibeniku na kojem su uz gradonačelnika Željka Burića sa suradnicima bili i šibensko-kninski župan Goran Pauk, pročelnica za pomorstvo,promet i otočni razvoj Jadranka Fržop i Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave razgovaralo. Na tom se sastanku razgovaralo o projektu podizanja rive u Docu te time i  "sudbini"' dizalice u Docu.

Vraćanje dizalice odnosno raspisivanje natječaja za koncesiju za tu djeltnost na mjestu na kojem je dizalica stajala peticijom, koju su uputili gradskoj i županijskoj upravi traći više od od 120 Dolača.j
 

„Kako se s projektom uređenja Doca planira započeti u idućoj godini, nije moguć ostanak dizalice na tom prostoru. Od proljeća 2019.g. korisnicima usluge će biti na raspolaganju suvremeno opremljena dizalica u Vrnaži. Cilj gradskih i županijskih službi je komunalno uređenje obalnog dijela grada i upravo će realizacijom projekta podizanja rive najviše profitirati Dolačani“, kaže se u odgovoru koji smo na pitanje o sudbini dizalice u Docu i reakciji gradske uprave na zahjtev Dolačana dobili iz Ureda gradonačelnika.


U Upravom odjelu za pomorstvo Šibensko – kninske županije također ističu da se ne bi mogla raspisati koncesija samo za dizalicu kao takvu izvan luka za otvoreni promet.

„Od važnosti je napomenuti da se predmetna djelatnost za dizanje i spuštanje plovnih objekata odvija u okviru luke otvorene za javni promet ili sportske luke te čini njenu funkcionalnu cjelinu, a  Županijska lučka uprava predviđa na proljeće 2019. godine postaviti lučku dizalicu u svrhu obavljanja predmetne djelatnosti u komunalnom dijelu Gradske luke Šibenik u uvali Vrnaža. Na predmetnom dijelu pomorskog dobra u Docu utvrđena je granica pomorskog dobra, a provedbi iste u zemljišnoj knjizi protivi se Grad Šibenik. Utvrđeno i upisano pomorsko dobro predstavlja prethodno pitanje u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, a ujedno i prethodno pitanje za donošenje akta o proglašenju lučkog područja luke otvorene za javni promet, na koju suglasnost daje Vlada Republike Hrvatske“, kažu u tom uredu.

Kao što je poznato, dizalica u Docu koja je godinama bila na raspolaganju vlasnicima brodica i postala sastavni dio tog ambijenta morala je biti uklonjena jer nije imala potrebne dozvole za postavljanje odnosno one koje je imala više nisu važile. Nakon toga u Docu je nastala pobuna jer Dolačani smatraju da dizalica tu mora biti za potrebe vlasnika brodica, ali  i da se dirajuću u nju dira u tradiciju i izvorni ambijent u kojem uživaju turisti i zbog kojeg kod nas dolaze. Pozivaju se i na to da su Zadrani i Splićani  ne diraju na takav način u tradiciju.
   

Iz kategorije: Vijesti