Datum objave: 30. Listopad 2018

Nećemo plaćati zbrinjavanje smeća koliko ga stvorimo nego koliko nam je "Zeleni grad" propisao

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo je nevjerojatno da tvrtka Zeleni grad i gradska uprava s građanima, od pripreme uvođenja novog načina zbrinjavanja komunalnog otpada i propisivanja novog cjenika do danas, dva dana prije primjene, uopće ne komuniciraju te teme osim što im posreduju šture obavijesti gdje će stanovnici koje ulice odnositi smeće, gdje se nalaze kontejneri i tko će i kada doći predići nove čipirane vrećice. Kažem nevjerojatno jer je prije nekoliko godina upravo u edukacije vezane za odnose s javnošću odnosno građanima i medijima „utučeno“ pola milijuna eura.

 

Građani su izbezumljeni. Oni koji žive u zgradama nemaju pojma što se od njih očekuje i kako će se to provoditi, a oni u kućama u povijesnoj jezgri su izbezumljeni modelom odlaganja škovaca koji im je oktroiran i po kojem moraju sa vrećama za smeće, mnogi, s obzirom na starosnu strukturu stanovnika tih dijelova grada, sa štakama proći pola grada da bi odložili smeće u podzemne spremnike! Nitko ih nije ništa pitao, nitko se s njima nije konzultirao, a u Zelenom gradu se opravdavaju da to podržava velika većina građana ne navodeći kako su došli do njihove potpore i njihovog mišljenja. Teško je održiva i teza da je novi način naplate odloženog smeća pravedniji. „Prema novom cjeniku devedeset posto cijene ovisi o veličini kante koju koristimo, a njezinu veličinu propisuje Zeleni grad prema broju članova kućanstva i kvadraturi prostora pa će rijetki profitirati. Za firme su uveli koeficijente pa će i one plaćati puno više… Dakle neće se provesti deviza da ćemo plaćati onoliko smeća koliko ga stvorimo odnosno odložimo kako su nam to obećavali.

Šute i gradski vijećnici osim Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine koja se danas o tome očitovala u objavi na Facebook-u. Istina, gradski SDP i njegov predsjednik Tonči Restović su u vrijeme kada je cjenik donesen prosvjedovali i upozoravali što građane čeka, ali se više ne oglašavaju.

Vijećnica Ukić Kotarac je dobro primijetila nelogičnost u novom obračunu kao i značajno povećanje cijene za većinu domaćinstava: „Zakonom i Uredbom jasno je propisana obaveza naplate računa prema količini predanog otpada, međutim građanima će se i novim cjenikom koji se primjenjuje od 1. studenog zapravo naplaćivati volumen spremnika koji je prema novom cjeniku odredio Zeleni grad d.o.o i to po istoj cijeni za jednog ili dva člana obitelji (38,42 kn) , odnosno prema istoj cijeni bez obzira da li vas je u obitelji 3 ili 4 (80,68 kn) za 5 ili više članova (126,79 kuna).U odnosu na novu cijenu važno je napomenuti da ona i nije toliko drastično porasla u odnosu na cjenik iz 2017. godine međutim svakako je porasla u odnosu na cjenik iz 2010. godine kada je cijena za jednog člana bila 19.68 kuna dok je sad po novom cjeniku za jednog onečišćivača čak 38.42 kuna. U svakom slučaju, sada ćemo na navedenu cijenu plaćati još 3,44 kuna (odnosno 5,15 kuna za tročlanu ili četveročlanu obitelj te 10,31 kunu za 5 i više članova), po pražnjenju kante“, upozorava ona i pita se „Da li nam je standard u ovih 8 godina porastao za 50 posto koliko je porasla cijena usluge „čistoće“ i da li je način prikupljanja otpada danas učinkovitiji ostavljam vama na prosudbu, ali da smo prljavije društvo jasno je svima. Po gradu rastu zeleni otoci, ali s HDZ-ovom vlašću teško da ćemo na zelenu granu“, kaže ona.

 

 

Veliki dio kućnog otpada čini biorazgradivi otpad – ostaci voća, povrća i sve ostalo što se nekada davalo svinjama na gospodarski zaokruženim domaćinstvima. Mi u Šibeniku danas nemamo kamo s tim osim u vrećice za smeće jer ne postoje kompostane i to nam onda povećama količinu odloženog smeća što prijećuje i vijećnica Ukić Kotarac:
„Prema ovom novom cjeniku ne mogu pronaći cijenu odnosno odredbu o odvojenom prikupljanju biorazgradivog otpada u Šibeniku ,a koji korisni otpad bi se trebao skupljati odvojeno od miješanog komunalnog otpada. Na stranicama Grada postoji tek pamflet s brojem telefona (i to Ekološke udruge Krka-Knin) dakle bez konkretnih informacija tek simpatičnim sličicama koje me podsjećaju na gradonačelnikov „hodajući kolegij“ . U 7. stavku 6. Uredbe se navodi kako je davatelj javne usluge dužan korisniku usluge osigurati odvojenu predaju biorazgradivog komunalnog otpada, reciklabilnog komunalnog otpada i glomaznog otpada odvojeno od miješanog komunalnog otpada.Koliko mi je poznato, a kako vidim iz cjenika, Zeleni grad nije predvidio kompostere a (Poznato mi je da je Fond za zaštitu okoliša promijenio ploču zbog „nedostatka sredstava“ samo pitanje je kome).Zakonska regulativa jasnim odredbama potiče proizvođače i posjednike otpada da odvojeno predaju otpad, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada koji nastaje i smanjio udio biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu te tako pored ostalog i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje“, ističe i ironično zaključuje da ovo „odvojeno“ skupljanje otpada ima i jednu dobru stranu, a to je da gladni građani više neće morati kopati po kontejnerima u potrazi za plastičnim i staklenim bocama.

 

 

„Staklena i plastična ambalaža učinkovito će se odvajati kao što se bogati slojevi društva učinkovito odvajaju od onih kojima je tih 50 lipa od boce preduvjet da imaju „kruh naš svagdašnji“, završava svoju objavu Irić Ukić Kotarac.
 

Iz kategorije: Vijesti