Datum objave: 25. Listopad 2018

Petričić i Petrina o ovršnoj mafiji, bankarskom lobiju, dužničkom ropstvu i pravosuđu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovršni zakon koji je u Hrvatskoj na snazi treće je zlo koje se Hrvatskoj dogodilo, nakon rata i pretvorbe, istaknuo je predstavljajući svoju knjigu „Ovršna mafija“ u Šibeniku Darko Petričić. On ističe kako je 350 tisuća blokiranih građana u Hrvatskoj i više od 83 milijarde kuna duga posljedica tog katastrofalnog i destruktivnog Ovršnog zakona koji je donesen pod utjecajem bankarskog lobija. Nema političke volje kako bi se to promijenilo jer taj lobi drži u šaci sve političare pa je građanima jedini izlaz iz dužničkog ropstva - smrt. Budući da je to tema na kojoj inzistira u javnosti iStipe Petrina uz dodatak priče o, kako to naziva, pravosudnoj mafiji u Hrvatskoj, on je s autorom sudjelovao u predstavljanju knjige.

Petričić je priču počeo vicom o dva vampira koji prikazuje pravu bit bankarskog sustava.
Na vrhu brda stoje dva vampira, otac i sin. Vampir otac kaže sinu: „Sine sada ćemo ići piti ljudima krv, ali po malo, najprije u jedno, pa u drugo, pa u treće selo i onda se vraćamo u dvorac. Sin ga upita zar ne bi bilo jednostavnije da u prvom selu popiju ljudima svu krv, a otac mu na to odgovara:“Mi nismo bankari mi smo vampiri“ što hoće reći da i vampiri, za razliku od bankara, imaju neku uviđavnost prema ljudima.

 

 

Za Petričića Ovršni zakon i ovršna problematika pokazali su jednu lošu i jednu dobru stvar. Loša je što taj zakon stavlja ljude u vrlo težak položaj koji zna završiti i smrću ovršenika kao jedinim izlazom iz dužničkog ropstva u koje uvodi ljude. Dobra je stvar, kaže on, što je pokazao da su i HDZ i SDP isti jer su i jedni i drugi išli na ruku bankarima, a nisu zaštitili vlastite građane.

„ Ako nekome niste mogli platiti tisuću ili opet tisuća kuna kako ćete moći kod ovrhe platiti 25 000 kuna. Svrha tog zakona nije bila da se ljudi discipliniraju i počnu plaćati obveze nego da ih se uvede u dužničko ropstvo. Kada ste u blokadi ne možete ni dignuti kredit, ne možete ništa. Jedan odvjetnik mi je rekao da to ne mora biti tako. To se dogodilo jednom saborskom zastupniku koji im je prijetio banci da će ih razotkriti u javnost i problem je riješen tako se Hrvatska narodna banka očitovala da i onaj tko je pod ovrhom može dobiti kredit. Ali taj je saborski zastupnik imao utjecaj za razliku od običnih ljudi“, objasnio je Petričić.

Razlog inertnosti hrvatske vlade po tom pitanju je, smatra on, to što iza Ovršnog zakona stoji bankarski lobi koji je diktirao njegove odredbe, i koji vladajuće drži u šaci.
"Nema interesa da se to riješi zbog toga što bankarski lobi drži vladu pod kontrolom, na način da kada Vlada ima određene probleme u sankcioniranju svojih obveza onda bankari posuđuju Vladi novac i tako oni poboljšavaju svoj status i utjecaj", dodaje autor.
Kada vladajući s jedne strane imaju građane, a s druge banke, uvijek biraju pomoći bankarskom lobiju, znajući da građanima mogu zamazati oči kada dođu sljedeći izbori, dodao je Petričić. O svemu ovome, ali i brojnim drugim temama vezanim uz, kako kaže dužničko ropstvo hrvatskih građana govori u svojoj knjizi "Ovršna mafija". Između ostalog Ovršni zakon naziva najdestruktivnijim zakonskim aktom u modernoj hrvatskoj povijesti.

 

U svojoj knjizi Petričić govori o brojnim apsurdima Ovršnog zakona, među kojima je, kaže i onaj da zbog duga od sto kuna nastaju ovršni troškovi od više tisuća kuna, te što nigdje u tom zakonu od 140 članaka nije objašnjeno kako se izlazi iz ovršnog začaranog kruga. Autor kaže kako su ga na pisanje knjige «Ovršna mafija» navele sudbine ovršenih građana.
"Ono što me najviše potreslo od svega bilo je, i što isto objavljujem u knjizi bilo je jedno pismo roditelja čija je kćer umrla kao posljedica Ovršnog zakona i ovrhe koja je bila protiv nje pokrenuta i ta gospođa je na jednom skupu rekla da je za smrt njezine kćeri kriva ovršna mafija i u tom trenutku sam jednostavno znao kako bi se ta knjiga nazvala", ističe Petričić.

 

Jednako razmišlja i primoštenski načelnik Stipe Petrina koji tvrdi da je neraskidivi dio te ovršne mafije i pravosuđe u Hrvatskoj:

„Neraskidivi dio te ovršne mafije je sudska vlast. Znamo probleme od zapovjednog kadra policije, državnih odvjetnika do sudaca koji su ključ tih mafijaških presuda. Bez obzira je li zakon ovakav ili onakav on svoj finale doživljava na sudu. Sud je najbitnija karika. Moja iskustva s ovrhama su dostatna da mogu tvrditi da su suci dio te ovršne mafije. Kod nas je veliki problem i to što nije jedinstvena sudska praksa. Svaki je sudac za sebe posebni pravni sustav. Nama je nužno, zvalo s eto ovršna ili pravosudna mafija, mijenjati zakone o sudovima“, istaknuo je Petrina u čemu ga je podržao i Petričić kazavši da je ta nejednaka sudska praksa u Hrvatskoj na sceni već 20 godina, a Ministarstvo pravosuđa ne reagira. „Suci su nedodirljivi i ni za što ne odgovaraju već za sve njihove greške odgovara Republika Hrvatska,a ako i podnesete tužbu protiv RH teško je vjerovati da će neki sudac presuditi vama u korist“, zaključio je Petričić.

Petrina je upozorio kako bujanje ega većine vođa nekih pokreta građana kada se takvi pokreti i pojave dovodi to neuspjeha u pružanju organiziranog otpora svakom vidu korupcije pa tako i ovršnoj mafiji.
 

Iz kategorije: Vijesti