Datum objave: 21. Listopad 2018

Temperatura zraka prvi put ove jesen u Šibeniku niža od one morske koja je 17 stupnjeva

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnje temperature i bura koja puše, nakon dugog razdoblja takozvanoh babljeg ljeta, podsjetili su nas da smo duboko zašli u kalendarsku jesen. Danas će biti oblačno i relativno vjetrovito i hladnije nego proteklih dana, a negdje u gorju je moguć i snijeg. U Šibeniku je u podne izmjerno oko 15 stupnjeva u zraku, a moje je 17,5 stupnjeva Celzijevih i  od jučer je pala za tri stupnja.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše tijekom dana. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, mjestimice na udare i jak, a najviša temperatura bit će niža od subotnje - većinom od 12 do 15 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno svježe, te većinom oblačno, ponegdje uz sunčana razdoblja, ali i s mjestimičnom kišom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, mjestimice i jak.

Relativno vjetrovito bit će i u gorju, te još više na sjevernom Jadranu, uz umjerenu i jaku bura s olujnim udarima, prema kraju dana ponegdje podno Velebita i orkanskim. Bit će promjenljivo, mjestimice i pretežno oblačno, a kiše može biti uglavnom u gorju. U najvišim je predjelima pao i prvi snijeg.

>> VIDEO Pao prvi snijeg

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, samo ponegdje uz mogućnost za kišu, i to većinom na otvorenome moru. Poneka je kap kiše moguća rijetko i u unutrašnjosti. Puhat će bura, umjerena i jaka, moguće s olujnim udarima mjestimice, a najviša temperatura zraka bit će od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske predviđa se temperatura između 19 i 22 °C, uz sunčane sate, ali i povremeno više oblaka pri čemu samo rijetko može pasti i pokoja kap kiše. Puhat će bura, na udare ponegdje jaka. More većinom umjereno valovito, na otvorenome i valovito.

Novi tjedan - osjetno svježiji i vjetrovitiji od ovoga

U prvoj polovini novog tjedna u kopnenom području i dalje umjereno i pretežno oblačno s kišom u ponedjeljak uglavnom u gorju, a u srijedu i drugdje. U najvišem je gorju nakratko moguć i snijeg. Puhat će sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku sjeverozapadni, a temperatura zraka će u utorak te posebno u srijedu porasti. Od četvrtka pak ponovno svježije.

Na Jadranu će do utorka glavno obilježje vremena biti bura, u ponedjeljak nerijetko na udare olujna, podno Velebita i orkanska. Samo će na krajnjem jugu u ponedjeljak puhati istočnjak i jugo. U utorak će bura slabjeti i u srijedu okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, a u četvrtak vjerojatno opet treba računati na jačanje bure.

Državni hidrometeorološki zavod tako u prognozi već za sutra najavljuje niske temperature.

"U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a još je mjestimice moguće malo kiše. Na Jadranu djelomice sunčano te uglavnom suho, ali i dalje vjetrovito. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na Jadranu od 9 do 14. Najviša dnevna između 10 i 15, duž obale i na otocima od 15 do 20 °C", piše DHMZ u prognozi za ponedjeljak.

Foto: Šibenik Meteo

 

Iz kategorije: Vijesti