Datum objave: 16. Listopad 2018

Osuđen u odsutnosti zločinac koji je zapovjedio granatiranje Šibenika u kojem je pogođena Katedrala

Diana Ferić
Diana Ferić

Srbijanski admiral Slobodan Rajčević, bivši zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona bivše JNA osuđen je jučer u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu na osma godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno za granatiranje Šibenika u rujnu 1991. kada je pogođena i kupola šibenske katedrale.
Čedomir Borojević koju mu je tada bio podčinjen kao zapovjednik patrolnog čamca osuđen je na četiri godine zatvora. On se od 2017. godine nalazi u pritvoru u Bilicama.
Sutkinja Višnja Strinić je obrazložila kako je na temelju njegovog svjedočenja, ali i drugih dokaza nepobitno utvrđeno da su Rajčević i on počinili ratni zločin. Rajičević je osobno zapovjedio posadi dvaju patrolnih čamaca da uplove u šibensku luku i otvore vatru po gradu „bez izbora cilja“.

 

S oba patrolna čamca otvorena je vatra po Šibeniku iz topova tipa Bofors,a pucali su između dva i tri sata i 16. i 17. rujna. Osim stanova, projektili su pogodili i benzinsku stanicu na obali , objekte poduzeće Luka, Vinoplod Vinarije te kupolu katedrale svetog jakova i samostan svetog Frane.
Borojević je tijekom suđenja kazao kako se kaje, ali da je morao slušati Rajičevićeve zapovjedi te da „zahvaljuje Svevišnjem što nije bilo ljudskih žrtava“. Dodao je i da ne bježi od odgovornosti, ali da mu je savjest čista jer da „nije naređivao otvaranje vatre sa svog patrolnog čamca dok nisu bili isporovocirani, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

 

Prvooptuženi Rajičević živi u Beograd. Nakon bijega vojske bivše JNA iz Šibenika odlikovan Ordenom za hrabrost Ratne mornarice te postao admiral, a onda 2005. godine i pomoćnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije. U razgovoru za srbijanske Novosti lani nije pokazao niti malo kajanja za to što je napravio već je izjavio:

 

„U Šibeniku u rujnu 1991. godine, sve naše kasarne su se našle u potpunom okruženju, a onima koji su nas držali na nišanu zapovijedali su kolege koji su do jučer nosile istu uniformu kao i mi. Svi vojni objekti 16. rujna u Šibeniku bili su opkoljeni i pod vatrom. Gorjele su kasarne na Kulinama, zatim kasarna 'Ante Jonić', 'Pećine'... Napadači su zasuli vatrom Zapovjedništvo vojnopomorskog sektora, zgradu Vojne policije, moju luku. Ničeg junačkog sa hrvatske strane nije bilo u tim borbama. Nekoliko mjeseci prije napada 'bojovnici' su išli po oficirskim stanovima i zlostavljali njihove obitelji. Kapetan fregate Mika Oltean ubijen je ispred stana, baš kao što je i tražio Martin Špegelj. Na sidrištu u luci morali smo napraviti kamp za obitelji oficira koje su samo tu mogle spasiti glave, a odatle smo ih brodovima selili na Vis. Kada je 16. rujna počeo opći napad ja sam protiv sebe imao i 'svog' starješinu, kapetana bojnog broda Antu Budimira. Tada su poginuli komandat kasarne Ante Jonić, kapetan fregate Boško Trifunović ratovao je protiv svog 'klasića' u uniformi ZNG Hasana Derviševića. Tih dana izdao je i admiral JNA Božidar Grubišić, a kontraadmiral Đuro Pojer koji je trebao zapovijedati obranom, podnio je zahtjev za penziju. Kapetan bojnog broda Marko Sunarić stigao je s Visa preuzeti komandu usred pakla“, kazao je uz ostalo.

FOTO:kurir.rs
 

Iz kategorije: Vijesti