Datum objave: 15. Listopad 2018

Nastavak valorizacije Kanala sv. Ante. Minerska postaje posjetiteljski centar

Diana Ferić
Diana Ferić

Početna konferencija i prezentacija projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ održana je danas na prostoru nekadašnje vojarne u Minerskoj.

Cilj tog projekta je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje obrazovnog kapaciteta te unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala značajnog krajobraza Kanal - Luka u Šibeniku i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja posjetiteljskog centra.

Projekt provodi Javna ustanova Priroda Šibensko –kninske županije sa Šibensko - kninskom županijom, Javnom ustanovom Regionalna razvojna agencija i Turističkom zajednicom Šibensko - kninske županije kao partnerima.

Tijek aktivnosti, te planove za uređenje budućeg posjetiteljskog centra javnosti su predstavili Goran Pauk,župan Šibensko- kninske županije, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko - kninske županije mr.sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Regionalne razvojne agencije, Mira Lepur, te direktorica Turističke zajednice Šibensko - kninske županije, Željana Šikić.

-Ovo je nastavak projekta, u sklopu kojeg je 2013. godine uređena šetnica u kanalu i izgrađen pristupni most od kopna preko otočića Školjića do tvrđavi sv. Nikole, kazao je gradonačelnik Željko Burić, Nakon otvorenja šetnice pristupilo se razrješavanju administrativnih i imovinsko – pravnih odnosa. Rezultat tog procesa je izuzetno visok stupanj „trostruke“ zaštite prostora, koju danas jamči status značajnog krajobraza, pripadnost europskoj ekološkoj mreži Natura 2000 te zaštita buffer zone koju donosi UNESCO oznaka.

Župan Goran Pauk, koji je, po vlastitim riječima, uključen u priču razvoja Kanala svetog Ante praktički otkad je postao župan:
-Svaki put mi je neizmjerno drago kad se nađemo na ovom mjestu, gdje se rijeka isprepliće s morem, baš kao što se prirodna baština isprepliće s kulturnom. Na prostoru koji će uskoro postati jedan od atraktivnijih resursa turističkog razvoja Šibenika, ali istovremeno ostati i javno dostupan, omiljeni dnevni boravak Šibenčana. I više od toga – ovo je projekt na kojem smo sami sebi dokazali da smo, kao dio europske obitelji, koristeći sredstva, znanje, norme i pravni okvir EuropskeUnije, u stanju staviti naše najvrijednije resurse u funkciju održivog razvoja. Paralelno s ovim projektom, radimo i na revitalizaciji Tvrđave sv. Nikole.

Aktivnosti Projekta, budući prezentacijski centar koji će predstaviti prostor Natura 2000 područja ušće Krke kroz priču dodira rijeke i mora, skupa s ostalim pratećim sadržajima predstavila je ravnateljica JU Priroda, mr. sc. Anita Babačić Ajduk:

-Postav posjetiteljskog centra će na suvremen način, kombinacijom klasičnih, interaktivnih i visokotehnoloških rješenja, predstaviti čudesan spoj kulturne i prirodne baštine, tvrđavu sv. Nikole te živi svijet i morfologiju ušća Krke zajedno s ostalim zaštićenim područjima županije. Uz atraktivan i zabavan prikaz prirodnih vrijednosti područja, provoditi će se edukacije za različite ciljne skupine djece i odraslih. Posjetitelji će učiti i o prijetnjama o čuvanju okoliša zbog negativnog utjecaja čovjeka. Centar će sadržavati i sadržaje za prihvat većeg broja posjetitelja, poput edukativno odmorišne oaze, suvenirnice, ugostiteljskog objekta i sanitarnog čvora, što će podići i kvalitetu usluge Šibenčanima i našim gostima, koji već sad u velikom broju posjećuju šetnicu i plažu u Kanalu sv. Ante.

Projekt druge faze Turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku započeo je u veljači prošle godine. Ukupna vrijednost projekta je 26,5 milijuna kuna, od čega su 19,6 milijuna bespovratna sredstva iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Europske unije. Sredstva će biti utrošena na pripremu projektno - tehničke dokumentacije i studija, posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje, pristupačnost i komunalne sadržaje, edukaciju i interpretaciju te promociju i vidljivost odredišta prirodne baštine.

U proteklih 18 mjeseci izrađena je već projektna dokumentacija za uređenje posjetiteljske infrastrukture. Slijede aktivnosti monitoringa s ciljem zaštite bioraznolikosti, nakon čega će započeti radovi. Otvorenje posjetiteljskog centra predviđeno je za kraj 2020. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti