Datum objave: 11. Listopad 2018

Sretnik ste ako znate kako će se u Šibeniku od 1. studenog prikupljati smeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada je riječ o novom načinu prikupljanja smeća u Šibeniku za sada je izvjesno samo jedno – od 1. studenog na snagu stupa novi cjenik, a u Zelenom gradu kažu da će za neke korisnike to značiti poskupljenje, a za druge pojeftinjenje usluga odvoza smeća.

Po novomu bi svi trebali plaćati smeće po količini koju odlože, a ne više po broju članova domaćinstva ili veličini prostor. Kako će se to u praksi provesti bit će vrlo zanimljivo pratiti. Kante bi trebale biti čipirane no teško da će se to do tog datuma stići napraviti.

U Zelenom gradu na pitanja vezana za te nepoznanice odgovaraju vrlo šturo. Poznato je da u većini stambenih zgrada još uvijek nisu osigurani uvjeti za novi način odlaganja i prikupljanja smeća, da nema odgovarajući spremnika niti načina da se utvrdi tko je od stanara odložio koliko smeća.

Iz Zelenog grada smo u vezi s tim dobili sljedeći odgovor:“ Svi spremnici od 1 100 l za miješani komunalni otpad koji se nalaze ispred stambenih zgrada biti će čipirani do 1. studenog 2018. godine, a odvojeno prikupljanje korisnog otpada korisnicima koji žive u stambenim zgradama biti će omogućeno putem zelenih otoka“.

Nejasno je i na koji način će se registrirati koliko je tko smeća odložio. Pitanje je i kakva će biti zaštita od mogućnosti da netko drugi ubaci smeće u te zajedničke kontejnere i tko bi ju morao osigurati.

Također, planiraju do 1. studenoga na podzemne kontejnere u Šibeniku postaviti čitače koji će svakim otvaranjem računati 40 litara volumena, a građanima koji ih koriste, bit će podijeljene kartice za otvaranje tih kontejnera.

 

„Zajednički spremnici na ulicama ostaju na istim lokacijama kao i do sada dok se ne nabave podzemni spremnici. Korisnicima koji imaju predviđene prostore u višestambenim zgradama spremnike možemo staviti tamo ili će se sami organizirati“ objašnjavaju u Zelenom gradu. Većina stanara u takvim zgradama još uvijek o tomu nema nikakvu korisni i nužnu informaciju.

 

Novi otoci s kontejnerima za prikupljanje papira, metala, stakla i plastike postavljaju se na mulu Krke i blizu restorana Peškarija, kod Vatrogasnog doma, u Ulici mandalinskih žrtava na Krvavicama, Težačkoj, u Ulici Petra Grubišića iza zgrade gradske uprave, na tri lokacije na Šubićevcu, u Mandalini, na Trgu Andrije Hebranga i u Ulici 3. studenog 1944.

 

Savjesni građani u njih mogu odlagati sav otpad koji se dalje sortira i stavlja na tržište, međutim u Šibeniku se, iako se u Zelenom gradu već dugo hvale kako postavljaju šarene kontejnere, ništa od toga još ne događa. Tvrtka Zeleni grad još nema dozvolu za prodaju sortiranog otpada.
U mnogim gradskim četvrtima i mjesnim odborima obiteljske kuće nisu dobile čipirane kante za miješani komunalni otpad niti spremnike za korisni otpad, a mnogu su građani nabavili i veće kante od onih na koje imaju pravo i koje im jamče jeftinije pražnjenje te upola niži mjesečni paušal, kako piše Šibenik In.

 

„Cijena minimalne javne usluge bez obzira što se radi o spremniku od 120 litara bit će naplaćena kao da se radi o spremniku od 80 litara, a takozvani varijabilni dio računa po točno predviđenom očitanju. Građani koji žele zadržati veće spremnike o tome će se očitovati u izjavi“, kažu u Zelenom gradu.

I tako redom. Pitanja bez pravog odgovora mogla bi se nizati u nedogled, a ni Zeleni grad ni gradska uprava te teme i probleme ne komuniciraju sa svojim građanima.
 

Iz kategorije: Vijesti