Datum objave: 03. Listopad 2018

Stranka Pametno danas u Splitu traži da se molitelji udalje 150 metara od zdravstvenih ustanova

Stranka Pametno danas u Splitu traži da se molitelji udalje 150 metara od zdravstvenih ustanova
Diana Ferić
Diana Ferić

Po uzoru na njemački grad Frankfurt, i stranka Pametno će, najavljuju, u danas na sjednici splitskog Gradskog vijeća, predložiti da se predstavnici klerikalne inicijative 40 dana za život, tzv. molitelji, udalje od splitske bolnice i drugih zdravstvenih ustanova. Pozivaju i ostale hrvatske gradove, u kojima je organizirana ova manifestacija, da postupe isto.

"Službeno ćemo zatražiti da se pripadnici ove inicijative udalje najmanje 150 metara od zdravstvenih ustanova, da 40 dana mole dovoljno daleko od istih. Nije u redu da svojim prisustvom i tzv. dobrom namjerom uznemiravaju žene koje dolaze na savjetovanje", objavila je na svom Facebook profilue Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica splitskog Gradskog vijeća.

Dodaje kako je dolazak u zdravstvenu ustanovu osoban čin o kojem nitko nema pravo suditi.
 

"Pa nismo u 19. stoljeću! Ovakvi skupovi pred samim ulazima, sa slikama medicinskih zahvata i porukama su, za žene koje su već traumatizirane svojom situacijom, i uvredljivi i prijeteći. Nitko nema pravo ugroziti slobodu žene da pristupi javnoj ustanovi i zdravstvenoj usluzi koja je zajamčena svim našim zakonima. Zato, ako baš žele, klerikalni dušobrižnici neka mole na dovoljnoj udaljenosti od bolnica. Zaštita ljudskih prava vrijednost je koja nigdje u Hrvatskoj ne smije biti dovedena u pitanje, što je sada vrlo upitno ", zaključila je Puljak i najavila kako će dopis prijedloga, osim Splitu, uputiti i drugim hrvatskim gradovima u kojima se molitva organizira.

FOTO:TRIS portal
 

Iz kategorije: Vijesti