Datum objave: 01. Listopad 2018

Centar za upravljanje posjećivanjem NP Krka među 10 najboljih EU projekata

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar za upravljanje posjećivanjem NP Krka uvršten je među 10 najboljih EU projekata koji se trenutno provode u Hrvatskoj. Njegov cilj je investicijom od 106 milijuna kuna izgraditi infrastrukturu nacionalnog parka kako bi se povećala njegova vidljivost i posjećenost.
„Ulaz Lozovac je “prvi dojam” koji naš nacionalni park ostavlja svojim posjetiteljima, stoga smatram da je naša dužnost pružiti dobrodošlicu kvalitetnim prijemom i bogatim sadržajima primjerenima 21. stoljeću – kaže Krešimir Šakić, ravnatelj javne ustanove NP Krka“ i pritom naglašava da je jedan od prioriteta ovog projekta i zaštita bogatog ekosustava tog podneblja i prilagodba rastućih turističkih kapaciteta zaštiti okoliša.

 

Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka odobreno je 71,7 milijuna kuna iz europske blagajne za novi Centar za upravljanje posjećivanjem NP Krka. Riječ je o novom multimedijalnom prostoru i parkiralištu na Lozovcu, a ugovor o sufinanciranju potpisat će sutra u NP Paklenica ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, piše ŠibenikIN. Ukupni troškovi projekta iznose 84,35 milijun kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancira projekt s 85 posto, odnosno 71,69 milijuna kuna u obliku bespovratnih sredstava. – Preostali iznos osigurat će Javna ustanova Nacionalni park Krka. Što se tiče novog ulaza sa strane Lozovca, trenutno smo u fazi izrade izvedbenog projekta koji će nam omogućiti raspisivanje natječaja za izvođača građevinskih radova – poručuju iz Nacionalnog parka Krka. Građevinski radovi na ulazu ‘Lozovac’, najavljuju, trebali bi započeti krajem ove godine, a u konačnici obuhvaćaju adekvatan parking te multimedijalnu dvoranu u kojoj će se posjetitelji prije samog ulaza u nacionalni park moći upoznati sa svim sadržajima za goste duž cijelog toka rijeke Krke. Nova zgrada nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea, a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora. Zgrada, čije je arhitektonsko rješenje djelo studija Atmosfera iz Zagreba, zajedno s jedinstvenim vidikovcem bit će svojevrsna atrakcija sama po sebi.

 

 

Nova zgrada posjetiteljskog centra obuhvatit će, uz multimedijske sadržaje, i one ugostiteljskog i administrativnog tipa, a cijeli taj opsežni projekt dio je šire strategije kojom u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka namjeravaju educirati posjetitelje, postići održiviji prostorno-vremenski raspored gostiju unutar granica nacionalnog Parka te rasteretiti ‘preopterećenu’ glavnu atrakciju, Skradinski buk.

 

Iz kategorije: Vijesti