Datum objave: 18. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik prihvaća, zbrinjava i zapošljava migrante i izbjeglice

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik odlučio prihvatiti, zbrinuti i zaposliti sve migrante i izbjeglice koji u njega stignu, a k tome omogućiti školovanje migrantskoj djeci i liječničku skrb slabima i bolesnima.

Odluku je donijela šibenska uprava koja je i do sada prihvaćala migrante i izbjeglice, a sada je svoju dobru praksu osnažila službenim aktom vidjevši da žitelji Šibenika sami priskaču u pomoć migrantima, prihvaćaju ih pod svoj krov, dijele s njima ono što imaju i pomažu im da započnu novi život.

Kao primjer kako se Šibenik odnosi prema migrantima i zbjeglicama istaknut je slučaj Tome Šimatovića, kojem su Šibenčani pomogli da otvori mali dućan i sam priskrbi što treba njegovoj obitelji. Kada se Toma na današnji dan 18. rujna 1931. godine zbog kljenuti srca utopio na kupalištu "Paklina", Šibenčani su zbrinuli njegovu ženu i djecu, šibenska općina ga je dostojno sahranila, njegov dućan oslobodila neplaćenih pristojbi pa je otpremljen s ovog svijeta bez zemnih dugova.

Šibenik i Šibenčani, prihvaćali su i zbrinjavali Hrvate, migrante i izbjeglice iz Zadra koji je i nakon 1922. godine kada je Šibenik oslobođen, ostao pod vlašću Italije.

Talijanska okupacijska vlast bila je prema zadarskim Hrvatima okrutna i nemilosrdna. Hrvati, a bilo ih je oko 40 posto u strukturi stanovništva Zadra, diskriminirani su, progonjeni i zatvarani. Italija je na sve načine nastojala potpuno talijanizirati Zadar i iz njega ukloniti sve hrvatsko stanovništvo. Bježeći od progona i terora mnogi su zadarski Hrvati bježali preko granice i nalazili zaštitu i sigurnost u Šibeniku. Šibenik je prihvaćao i organizirane grupe migranata koji su napuštali teritorij pod talijanskom okupacijom, ali i iz susjednih krajeva u kojima je život zbog talijanske politike, posebno nakon dolaska na vlast fašista i njihovog vođe Musolinija, postao nemoguć.

Talijani su Zadar okupirali 1918. godine,  stekavši pravo na njega zato što su njihove trupe ušle u grad samo jedan sat prije završetka Prvog svjetskog rata, a držali su ga pod svojom vlašću sve do 1944. godine kada su ga oslobodili antifašisti i konačno prikčjučili matici Domovini. 

Iz kategorije: Vijesti