Datum objave: 17. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN - Deklaracija šibenskih veleizdajnika na 1. veleizdajničkom kongresu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski veleizdajnici imali su zapažen nastup na 1. veleizdajničkom kongresu na kojem su se okupili priznati veleizdajnici i predstavnici najvažnijih državnih veleizdajničkih organizacija, ali njihova deklaracija o pravima veleizdajnika nazvana Šibenskom, nije dobila dovoljan broj glasova da bi bila prihvaćena.

Šibenski veleizdajnici predložili su da se od države ultimativno zahtijeva proširivanje prava veleizdajnika na sve članove njihovih obitelji, uvođenje hranarine za sve nezaposlene veleizdajnike i nezaposlene punoljetne članove njihovih obitelji, pravo obiteljskog nasljeđivanja mirovine nakon smrti veleizdajnika, uvođenje principa prednosti i zapošljavanju veleizdajnika u državnim službama, besplatan prijevoz veleizdajnika invalida željeznicom i putničkim brodovima, oslobađanje plaćanja pristojbi, sahranu s vojnim počastima i posebno označavanje grobova veleizdajnika, olakšice pri otvaranju obrtničkih i zanatskih radnji, prednost pri upisu njihove djece u bolje škole kao i pri uzimanju na zanat

Šibenska deklaracija nije prihvaćena zato što se veliki broj veleizdajnika priklonio mišljenju da se na veleizdaju nisu odlučili i u veleizdaju upustili zbog materijalne dobiti i koristi nego zbog odanosti jugoslavenskoj misli i borbi za ujedinjenje južnih Slavena u zajedničku državu, Jugoslaviju.

Za organizaciju kongresa bio je zadužen ljekarnik Albert Majnarić, a inicirao ga je ljubljanski revizor Ivan Kejžar. Svi drugovi koji su na njemu sudjelovali morali su imati Veleizdajničke legitimacije. Kongres je održan u Ljubljani 7. rujna 1931. godine, a odluka o neprihvaćanju Šibenske deklaracije prihvaćena je na sjednici organizacijskog odbora na današnji dan 17. rujna 1931. godine.

Prema dostupnim podacima na 1. kongresu veleizdajnika sudjelovala je delegacija predstavnika šibenskih veleizdajnika u kojoj nije bio najpoznatiji i najborbeniniji šibenski veleizdajnik Đorđe Miliša, koji je zbog veleizdaje Austro Ugarska Monarhija više puta  osuđivala na smrt, a 1941. godine Ustaše su ga kao jugoslavenskog nacionalistu zatočile u koncentracionom logoru "Jasenovac".  .

Kongres veleizdajnika održan je s ciljem da se riješi status i osiguraju socijalna prava svim političkim aktivistima, časnicima, vojnicima i svima onima koje je Austro Ugarska Monarhija 1914. i 1915. godine proglašavala veleizdajnicima jer se nisu htjeli boriti za njene interese.
 

Iz kategorije: Vijesti