Datum objave: 10. Rujan 2018

FOTO poruka :Ako je mogla replika Vijećnice mogla je i replika secesijske zgrade kina "Tesla"

Diana Ferić
Diana Ferić

Neki se u Šibeniku još ne mire s činjenicom da će staru secesijsku zgradu kina Tesla, koja je sravnjena s zemljom prije nekoliko mjeseci, zamijeniti stakleni poslovni toranj, kakvi su se nekada gradili u modernim gradovima i koji više niti nisu „in“.

 

Tako su na ogradi oko mjesta na kojem je nekada bilo koji za koje Šibenčane vežu uglavnom lijepe uspomene, iako se na kraju dopustilo da se zgrada uruši i postane leglo miševa i pantagane pa su neki jedva dočekali da se sruši, osvanule fotografije koje poručuju da se na tom mjestu, s obzirom na vrijednost zgrade bivšeg kina mogla podignuta nova zgrada s replikom fasade bivšeg kina. To je napravljeno u slučaju šibenske Gradske vijećnice koja je bila u Drugom svjetskom ratu potpuno srušena u bombardiranju, kako to pokazuje izvješena fotografija, ali je podignuta njezina replika. Tada je u Šibeniku očito još bilo osjećaja za baštinu i nije sve bilo podvrgnuto interesu kapitala kao što je to u slučaju zgrade bivšeg kina Tesla.

 

Kao što je poznato, konzervatori su propustili priliku da se ta secesijska zgrada zaštiti kao kulturno dobro pa nije bilo nikakve prepreke da je investitor, tvrtka šibenskog poslovnog čovjeka Josipa Stojanovića Jollyja sruši i da planira na tom mjestu stakleni poslovni toranj, a gradske vlasti koje su se otkako je taj projekt napravljen do danas izmijenile to su očito podržavale.Podignuti repliku secesijske zgrade sigurno bi bilo  za investitora složenije i, naravno, neisplativije.

 Temelj  nekadašnje secesijske zgrade je ovog ljeta betoniran i služio je kao privremeno gradsko parkiralište.

 

Prema idejnom rješenju, na tom mjestu će se graditi, samo s ene zna kada, „interpolirana uglovnica s dvostrukim pročeljem koja ispunjava arhitektonsku strukturu bloka i naglašava njegov odnos prema okolnom prostoru i Poljani. U prizemlju će biti poslovni prostori, a na četiri kata bit će uredi. U zgradi će biti i podrum, a ukupna površina će biti nešto veća od 2.000 četvornih metara.

 

 

Iz kategorije: Vijesti