Datum objave: 01. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani gledali parni valjak, a turisti Šibenčane kako ga gledaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Parni valjak dopremljen da bi poravnao cestu od Poljane do mula Krka, postao je prava šibenska gradska senzacija. Od ranog jutra kada se počeo sporo kotrljati od kina "Tesla" prema hotelu "Krka" na ogradi đardina okupili su se brojni znatiželjnici koji napeto prate sve što parni valjak radi. Motre svaki njegov pokret i pozorno prate pogledom njegovo sporo kretanje.

Valjk od kina do hotela putuje blizu sat vremena, a nazad se valja i duže. Veliki broj ljudi, izbrojano ih je više od 200, koji strpljivo gledaju golemi parni valjak kako se jedva pomiče privuklo je bojne strance i turiste pa se đardin ubrzo napunio turistima koji gledaju besposlene Šibenčane kako gledaju tusti parni valjak.

Vidjevši što se događa došli su u đardin predstavnici Turističkog ureda kako bi strancima i turistima objasnili da Šibenčane parni valjak zanima zato što se takav stroj nije pojavio u Šibeniku već pet - šest godina, ali to nije pomoglo. Dolazilo je sve više znatiželjnih stranaca, a i Šibenčana na ogradi đardina bilo je sve više.

Turisti su se otišli kada ih je sirenom pozvao njihov brod pa su otplovili dalje, ali brojni Šibenčani ostali su na zidu đardina i kada je pao mrak, a vozač valjka ugasio svoj stroj i otišao na počinak.

Sutradan se je ozbiljno društvo ispred kavane "Medulić" zaključilo da je toliko zanimanje za parni valjak dokaz siromaštva kulturnog života Šibenika i nerada kulturnih institucija posebno kazališta koje nije u stanju upriličiti predstavu zanimljiviju od valjanja parnog valjka od Poljane do mula Krka.

Bilo je to na današnji dan 1. rtujna 1932. godine.

(Rekonstruirano prema trasnkriptu autentičnog zapisa iz 1932. godine)
 

Iz kategorije: Vijesti