Datum objave: 28. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik prvi u svijetu izgradio sustav Tesline izmjenične struje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je na današnji dan 28. kolovoza 1895. godine postao prvi grad u svijetu koji je izgradio sustav proizvodnje, prijenosa i lokalne distribucije Tesline izmjenične struje u kojem je primarnu energiju davala hidroelektrana.

Dokaz da je projekt uspješno realiziran odnosno da sustav koji se sastojao od hidroelektrane na Slapovima Krke, 11 kilometara dugog dalekovoda od Lozovca do Šibenika i lokalne razvodne mreže funkcionira, bilo je paljenje svjetiljki šibenske ulične rasvjete.

Prvi sustav izmjenične struje u svijetu izgradio je prema vlastitim projektima, u koje je ugradio niz osobnih izuma i inovacija, izgradio Vjekoslav Luigi Meichsner, uz potporu načelnika Šibenika Ante viteza Šupuka s kojim je kao partnerom osnovao i prvo poduzeće za proizvodnju i prodaju izmjenične struje.

Osim što je 1895. godine Šibenik postao prvim gradom u svijetu koji je imao cjelovit i funkcionalan sustav izmjenične struje, stekao je i status prvog grada u svijetu čiju je industriju pokretala izmjenična struja.

Šibenski sustav je prema priznanju mađarske tvrtke "Ganz" čije je strojeve i transformatore Meichsner koristio, a koja je bila jedan od svjetskih tehnoloških divova krajem 19. i početkom 20. stoljeća, bio velik i važan eksperiment o čijem uspjehu ili neuspjehu je ovisio razvoja europske, ali i svjetske energetske tehnologije.

Uspjeh je bio potpun, a prelazak šibenskih mlinova, ledara, tvornica tjestenine i tkaonica na Tesline elektromotore koje je pokretala izmjenična struja donio je Šibeniku atribut Manchestera druge industrijske revolucije. To je golemo priznanje kojim se Šibenik na žalost ne diči i ne hvali. Umjesto toga se 28. kolovoza slavi kao "dan kada je Šibenik postao prvim gradom u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju" što, na žalost, nije istina.

Paljene sijalica javne rasvjete 28. kolovoza 1895. godine bila je potvrda da su Meischner kao konstruktor i projektant i Ante Šupuk kao dužnosnik, poduzetnik i vizionar, uspjeli postići ono što prije njih nije pošlo za rukom nikom drugom u svijetu - dokazali su da je moguće izmjeničnu struju prenijeti na veliku udaljenost bez gubitaka i njom pokrenuti strojeve. Bio je to epohalan uspjeh koji ni do danas nije povijesno valoriziran čak ni u samom Šibeniku gdje je ostvaren.

 

Iz kategorije: Vijesti