Datum objave: 28. Kolovoz 2018

U SJENI SVJETLA - Povijesni susret potomaka očeva suvremenog Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

U Šibeniku su se jučer sastali i upoznali Siniša Meichsner i Marko Ivanović, potomci očeva suvremenog, industrijskog Šibenika.

Siniša Meichsner, je praunuk Vjekoslava Meichsnera, graditelja HE "Krka" i prvog svjetskog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu koji je pušten u pogon na današnji dan 28. kolovoza 1895. godine, a Marko Ivanović, je sin Ivana Rikarda Ivanovića, graditelja prve šibenske tvornice aluminija "Ivanal" na Lozovcu 1937. godine.

Susret Siniše Meichsnera i Marka Ivanovića, premostio je vrijeme i povezao dva odnosno tri iznimna čovjeka koja su odredila povijesni razvoj Šibenika Vjekoslava Meichsnera, Ivana Rikarda Ivanovića i Antu viteza Šupuka.

Da Vjekoslav Meichsner nije nakon što su njegove projekte odbili Dubrovnik, Split, Zadar i Zagreb, sreo šibenskog načelnika Antu viteza Šupuka te uz njegovu pomoć, a kasnije i u partnerstvu s njim, elektrificirao Šibenik i modernom Teslinom izmjeničnom strujom, ni Ivan Rikard Ivanović ne bi mogao na Lozovcu izgraditi tvornicu aluminija, a pitanje je bi li Šibenik ikada postao gradom naprednih tehnologija i suvremene industrije.

Vjekoslav Meichsner, u suradnji i partnerstvu sa Šupukom i Ivan Rikard Ivanović, neizmerno su zadužili Šibenik jer su odredili njegov gospodarski razvoj i industrijsku sudbinu, a Meichsner ga je k tome i trajno obilježio svojim projektima suda, bolnice, pošte, vodovoda, kanalizacije, operativne obale… objektima i sustavima kojima se Šibenčani i danas služe.

Siniša Meichsner i Marko Ivanović jer su razmijenili iskustva u istraživanju povijesti svojih predaka čije su se sudbine i poduzetnički projekti na neobičan način prepleli u Šibeniku.

Praunuk Vjekoslava Meichsnera, Siniša Meichsner prošle je zime u Šibeniku upoznao i Klaudija Šupuka, potomka Ante viteza Šupuka tako da je uspostavljena veza i s trećim sudionikom najvažnijeg razdoblja i najvažnijih projekata u novijoj povijesti Šibenika.

Važnu ulogu u upoznavanju i povezivanju potomaka očeva modernog Šibenika imao je inženjer Živko Lazinica, jedan od najvrjednijih kroničara i istraživača energetske, tehnološke i industrijske povijesti Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti