Datum objave: 22. Kolovoz 2018

BLAMAŽA - Tko je Ante Šupuk izumitelj kojeg slave šibenski gradski dužnosnici?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante Šupuk, izumitelj, četvrti je, do sada nepoznati, Ante Šupuk u povijesti Šibenika.

To je fantastično otkriće dužnosnika Grada Šibenika jer je šibenska historiografija do sada poznavala samo tri Ante Šupuka: Antu viteza Šupuka (1838. - 1904.), slavnog gradonačelnika i gospodarsko-komunalnog preporoditelja Šibenika, profesora Antu Šupuka (1912. - 2000.), uglednog znanstvenika, filologa pisca niza znanstvenih knjiga i prvog arhivistu Sabirnog arhivskog centra u Šibeniku 1968. godine i još živućeg Antu Šupuka, koji jegradonačelnik Šibenika postao 1993. godine.

Ante Šupuk, izumitelj do sada nije bio poznat niti se spominje među brojnim šibenskim izumiteljima i inovatorima. Zbog toga iznenađuje što su dužnosnici Grada Šibenika, a među njima i državni tajnik Ministarstva kulture RH Ivica Poljičak, obilježavajući jučer, 21. kolovoza, obljetnicu rođenja Ante viteza Šupuka, oca suvremenog Šibenika i jedne od najznačajnijih ličnosti u tisućljetnoj šibenskoj povijesti, priopćili i na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika, objavili da su položili vijence i zapalili svijeće na grobu, Ante Šupuka, izumitelja, jedne po svemu sudeći zanimljive, ali ne samo nepoznate nego i nepostojeće osobe.

Ako su atribut "izumitelj" pripisali velikom, zaslužnom i uspješnom šibenskom gradonačelniku Anti vitezu Šupuku, onda je vjerojatno problem u nekritičkom oslanjanju na izvore tipa wikipedije i inertni internetski copy&paste, a ako ipak postoji Ante Šupuk, izumitelj onda su vijenci položeni na krivi grob jer Ante vitez Šupuk je bio sve što mu se pripisuje političar, poduzetnik, vizionar, graditelj, altruist, investitor, dobrotvor i mecena, ali nije bio izumitelj što ni malo ne umanjuje njegov značaj, a još manje dezavuira njegove zasluge.

Proglašavanje Ante viteza Šupuka izumiteljem i inovatorom bolno je i za Šibenik sramotno jer eksplicitno otkriva da grad kojeg je Ante vitez Šupuk uzdigao na pijedestal začetnika i nositelja druge industrijske revolucije, a kojem je svojom sposobnošću darovao bolnicu, poštu, sud, suvremenu kanalizaciju, vodovod, prometnu povezanost sa svijetom, o njemu ne zna ni približno onoliko koliko bi trebao znati.

To čak i nije najgore. Naime pripisivanje titule izumitelja Anti vitezu Šupuku na službenoj stranici Grada Šibenika, legalizirana je krađa zasluga čovjek bez čijeg znanja, sposobnosti i epohalnih izuma ni Ante vitez Šupuk ni Šibenik ne bi bili to što jesu. Riječ je o Vjekoslavu Meichsneru (1847. - 1916.), izumitelju, arhitekti i inženjeru, projektantu svih objekata koje je izgradio Ante vitez Šupuk - bolnice, pošte, suda, vodovoda, kanalizacije, operativne obale te konstruktoru i inovatoru prema čijim projektima i tehničkim rješenjima je izgrađen i slavni šibenski elektroenergetski sustav koji je pušten u pogon 1895. godine.

Ante vitez Šupuk zaslužan je zato što je nakon gradonačelnika i gradskih uprava Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba, imao dovoljno znanja da prepozna vrijednost Meichsnerovog projekta i smjelosti da mu omogući njegovu realizaciju te da mu se u konačnici pridruži i kao poslovni partner.

Meichsner je (a ne Ante vitez Šupuk) u hidroelektranu "Krka", dalekovod od Lozovca do Šibenika i lokalnu distribuciju primarne struje koja je stizala sa Slapova Krke, ugradio niz svojih izuma i inovacija koji su upravo u Šibeniku prvi puta iskušani, a danas pokreću cjelokupno čovječanstvo.

Izumitelj i, bez pretjerivanja, jedan od zadnjih europskih homo universalisa, čovjek golemog znanja, stvaralčke energije i sposobnosti, počiva na groblju sv. Ane u grobu 15 metara sjeverno od groba svog mentora i partnera Ante viteza Šupuka. Na taj grob nikada nitko nije položio vijence i cvijeće niti je zapalio svijeću za dušu Vjekoslava Meichsnera čovjeka koji je oblikovao Šibenik i čijim se djelima (bolnica, pošta sud) Šibenčani i danas služe. Uostalom Šibenik bi trebao biti ponosan što je taj veliki čovjek i inovator svoja najvažnija djela i projekte ostvario upravo u Šibeniku.

I što sada? Preostaje jedino nadati se da će blamaža s polaganjem vijenaca visoke delegacije Grada Šibenika na grob Ante Šupuka, izumitelja umjesto na grob Ante viteza Šupuka, političara, poduzetnika, dobrotvora i mecene, konačno natjerati mnoge koji za svoj rad primaju plaću i prešutno puštaju gradske dužnosnike (koji ne moraju nužno znati da Ante vitez Šupuk nije bio izumitelj) da se sramote, konačno izučiti život i djelo tog prevažnog i prezaslužnog čovjeka da mu i na spomeniku koji mu se namjerava podići, ne bude pisalo da je bio nešto što nije bio, a izostavi sve ono što je zaista bio.

Da je zaista krajnje vrijeme da se Šibenik prestane sramotiti glupostima i nakaradnim paušalnim ocjenama kada je riječ o Anti Šupuku, svjedoči i službeno priopćenje vjerojatno Ureda gradonačelnika Željka Burića, u kojem, između ostaloga piše da je Ante vitez Šupuk "zaslužan za izgradnju prve hidroelektrane na svijetu" te da je Šibenik "postao prvi grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju".

Tvrdnja da je Šibenik prvi imao javnu rasvjetu na izmjeničnu struju krajnje je dubiozna i nema nikakvo pokriće u stručnoj i znanstvenoj literaturi. S druge strane tvrdnja da je Šupuk "zaslužan za izgradnju prve hidroelektrane u svijetu" šokantna je glupost ravna prošlogodišnjoj gluposti Changera da je Šupuk bio čak izumitelj hidroelektrane.

Tek da se zna prva hrvatska hidroelektrana bila je izgrađena 1884. u Dugoj Resi na rijeci Mrežnici, davala je istosmjernu struju, hidroelektrana "Krka" na Slapovima Krke, druga je hrvatska hidroelektrana i prva koja je proizvodila izmjeničnu struju. Prva hidroelektrana u svijetu bila je izgrađena 1878. godine, a prije šibenske bile su izgrađene najmanje četiri američke i jedna australska hidroelektrana. To točno zna čak i poslovično nepouzdana wikipedia, pa se nameće pitanje zašto se Šibenik tako uporno i sadomazohistički blamira umjesto da izuči vlastitu povijest i bude ponosan na svoje stvarne zasluge?

Možda će se stvari početi mijenjati ove jeseni kada je najavljen izlazak knjige "Hrvatski znanstvenici i izumitelji" u nakladi Školske knjige, u kojoj, naravno, među izumiteljima nema Ante viteza Šupuka, ali ima Vjekoslava Meichsnera?

 

Iz kategorije: Vijesti