Datum objave: 14. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Policija uhitila bandu švercera šećera i alkohola za lažno vino

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija namamila je u klopku veliku bandu krijumčara šećera i alkohola pomoću kojih se od malo grožđa dobije puno vina. Uhićena je cijela banda, a zaplijenjeno je nekoliko tona šećera i više hektolitara alkohola zvanog špiritus.

Bilo je to na današnji dan 14. kolovoza 1936. godine.

Hapšenju bande švercera preko granice Banovine Hrvatske i Italije kod Zadra omogućili su agenti Glavnog odjeljka financijske kontrole Općine Šibenik koji su doznali što se sprema pa su preobučeni u težake pratili krijumčare koji su se ilegalno prebacili preko talijanske granice u Zadar. Tako su doznali što krijumčari spremaju pa su to dojavili policiji.

Policija je spremno reagirala i brzo svoje agente pretvorila u kupce šećera i alkohola. Kada su se krijumčari povezali s tajnim agentima misleći da su njihova subraća u nedjelu čekalo se još samo da naručena roba krene preko granice kod Bibinja.  Zasjeda im je namještena kod Pirovca. Zatečeni krijumčari sledili su se od iznenađenja pa ih je policija lako bacila u lance. Šećera iz Češke odmah je zaplijenjen, ali očekivanih hektolitara alkohola iz Poljske nije bilo pa se javila bojazan da neće biti dostatno dokaza. Ali sve je razriješeno kada je alkohol pronađena skrivena pored tvornice "La Dalmatien" u Crnici gdje je prebačena dan ranije.

Nisu iznenađeni bili samo krijumčari nego i policija jer su se na tajnom mjestu za primopredaju krijumčarenog šećera i alkohola između krijumčara i kupaca neočekivano našli i neki šibenski ljekarnici i vrlo uvaženi, bogati težaci i naobraženi sinovi iz jedne priznate vinarske obitelji. Svi su uhićeni i odvedeni u pritvor.

Policajce je iznenadila lakoća kojom krijumčari bez straha i gotovo bez prikrivanja prelaze granicu pa otvoreno sumnja da su im to omogućili talijanski karabinjeri koje je lako potkupiti. Šibenska policija sada nastoji uz pomoć Glavnog odjeljka financijske kontrole presjeći još veći put kojim se preko Bosne krijumčari šećer i alkohol iz sjevernih dijelova Banovine Hrvatske. To se poduzima zato što je zbog šećera i alkohola Šibenik jdošao na zao glas jer se svuda pročulo da se Šibenčani trže patvoreno vino.
 

Iz kategorije: Vijesti