Datum objave: 04. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Gol vozio bicikl oko crkve, a nije bio komunist nego ekshibicionist

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Paško Š. iz sela Razvođa izazvao je neviđenu pomutnju kada se "gol ko od majke rođen biciklom dovezao do mjesne crkve i usred mise počeo kružiti oko nje".

Bilo je to na današnji dan 4. kolovoza 1940. godine. Pobožni seljaci stali su glasno zazivati Boga da ih spasi od Sotone, a žene su vrišteći i naričući pobjegle i sakrile se u kukuruz. Oni prisebniji poslali su brzonogog ministranta po žandare u Oklaj dakle su oni brzo stigli jureći na biciklima. Nisu ni časa gubili nego su se odmah zapustili prema kući Petra Paška Š. od ranije im poznatog nevaljalog mladića.

Odmah su ga uhitili i još istog dana poslali autom u Šibenik gdje je zatvoren dok čeka da mu se sudi.

U Šibeniku se pročulo o tom slučaju, a proširila se priča da se Paško gol vozio biciklom oko crkve zato da bi omalovažio vjeru u Boga i bogoljubni puk. Neki su zbog toga zaključili da je on komunist.

Ubrzo se doznalo da Paško nije komunist nego da je ekshibicionist, zbog čega nije završio u zatvoru nego u ludnici.

Novinar Manfred Makale zabilježio je da su se Šibenčani čudili toj riječi za koju ranije nisu čuli. Kada im je objašnjeno da je ekshibicionizam nastrano ponašanje koje se očituje potrebom da se drugima pokazuje vlastiti spolni organ i u tome nalazi spolni užitak čuo se komentar od hazardnih šahista iz kavane "Medulić", zapisao je Makale, da Paška odmah treba pustiti iz ludnice i poslati u šibensku općinsku upravu jer mu je tamo mjestu među onima koji već podulje Šibenikom vladaju ekshibicionisti koji narodu govore jedno, a rade drugo i onda se naslađuju pokazujući mu onu stvar.

Iz kategorije: Vijesti