Datum objave: 01. Kolovoz 2018

Paradoks:TEF koji desetljećima ništa ne proizvodi postao najuspješnija prerađivačka tvrtka

Diana Ferić
Diana Ferić

Paradoksalno je, ali istinito da je, gledajući statističke podatke o poslovanju poduzetnika u Šibensko – kninskoj županiji u 2017. godini, najuspješnija prerađivačka tvrtka TEF, tvrtka koja desetljećima ništa ne prerađuje, postoji samo formalno, a služila je uglavnom za uhljebljivanje stranačkih kadrovi koje je trebalo negdje smjestiti i kojoj su otpisana sva dugovanja. A upravo zahvaljujući tom otpisu TEF je zabilježio u 2017. godini najveći dobit u Županiji, čak 40 milijuna kuna onoliko koliko im je otpisano jer se to onda knjigovodstveno vodi kao dobit.

Na taj je paradoks koji još jednom dokazuje da je statistika jedno, a realni život drugo, na svojoj Facebook stranici upozorio Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP –a Šibenik, inače diplomirani ekonomist.

„ Zamisli osjećaj da ti vjerovnici otpišu potraživanja i postaneš prerađivačka tvrtka s najvećom dobiti u šibeniku i peta tvrtka po ukupnom prihodu u Šibeniku, druga tvrtka po ostvarenoj dobiti i šesta po ukupnom prihodu u cijeloj županiji. Zamisli osjećaj kada se vodeći ljudi Gospodarske komore i Župan pohvale da je dobit poduzetnika u prerađivačkoj industriji porasla za 60 posto. Neopisivo!
I onda podatak da je ta tvrtka koja već 20 i nešto godina ništa ne radi i proizvodi jedan od ključnih razloga rasta dobiti prerađivačke industrije! Žalosno i tužno, ali istinito!“, napisao je Šupe.

Naime, nije problem u tomu što je statistika takva nego to što su čelni ljudi, ne navodeći da taj podatak nema veze sa stvarnim životom, to uzeli kao krunski dokaz da gospodarstvo napreduje te se pohvalili kako je dobit prerađivačkih tvrtki porasla za 60 posto.

 U Županiji ima malih i srednjih tvrtki koje dobro posluju, ali one sveukupno nemaju dobit veću od 10 milijuna kuna. Jedino Knauf i TEF imaju dobit veću od 10 milijuna kuna, ali taj podatak za TEF i županijsko gospodarstvo nema vrijednost jer taj prihod je samo knjigovodstveni i odnosi se na potraživanja vjerovnika koja su otpisana,a prikazuju se kao dobit. No očito, dobro zvuči pa se javnosti njime mažu oči“, kaže Šupe.
 

Iz kategorije: Vijesti