Datum objave: 01. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN – Uhićen postolar koji je krao gume i od njih pravio opanke

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski postolar koji je „noću krao gume s luksuznih automobila, a danju ukradene gume prodavao prekrojene u opanke“ uhićen je na današnji dan 1. kolovoza 1935. godine nakon višemjesečne potrage gradskih žandara i agenata.

Kradljivca automobilskih guma, nezaposlenog postolara Obrada Subotića, žandari nisu mogli mogli pronaći, a otkrio ga je jedan od pokradenih vlasnika automobila J. Korolojija „zahvaljujući sreći, kiši i zapuštenim šibenskim ulicama koje se, čim malo padne, pretvaraju u blatne kaljuže o čemu općinska uprava ne vodi ni malo računa nego ih zapušta na sram i sramotu gradu“.

-Dogodilo se – piše u podnesku šibenskom sudu - da je J. Korolija vlasnik luksuznog automobila marke „Ford“, slučajno išao za Subotićem, nezaposlenim postolarom iz Šibenika kada je on ostavio trag svog opanka u blatu, a Korolija odmah prepoznao otisak guma sa svog automobila i pozvao žandare.

Subotić je odmah priveden i pritvoren. Branio se da je opanke kupio na pijaci od nepoznatog prodavača, ali je brzo priznao da je on kradljivac automobilskih guma i da radi „u kompaniji s 2 mehaničara koji se razumiju u automobile, a nezaposleni su kao i on“. Uz to priznao je da su „moji opanci najbolje kvalitete jer sam ja majstor zanata, nepoderivi su i ne puštaju vodu, a uz to su i tihi u koraku“.

Opanke od ukradenih automobilskih guma kojih je Subotić napravio „oko 100 pari“. Najviše su ih kupovala "šibenska gospoda kojima su vinograde obrađivali nadničari".

-Ponosan sam, - izjavio je Subotić, - što se za moje opanke pročulo da im nije ravna među drugim opancima da se ni za cijenu nije pitalo, a da sam imao više guma mogao sam ih napraviti triput toliko.

Subotić je u tri navrata ukrao Koroliji rezervni kotač s automobila Ford Standard Sedan iz 1930. godine. Takav model Forda košta o je 64 300 dinara, a rezervni kotač s gumom oko 2600 dinara. To znači da je Korolija pretrpio štetu od oko 7800 dinara.

S koliko je još automobila Subotić uz pomoć nezaposlenih mehaničara ukrao gume, ne zna se, ali prema njegovom priznanju da je napravio oko 100 pari opanaka s oplatama od automobilskih guma, moglo bi biti da je riječ o oko 25 do 30 guma. To znači da je vrijednost ukradenih guma veća je od vrijednosti korolijinog Forda!

Inače Ford Standard Sedan, kakvog je vozio Šibenčanin  J. Korolija postizao je maksimalnu brzinu od 95 km/h, trošio je 9 do 12 litara beznizna na 100 km, mogao je udobno prevoziti 5 putnika, a kao dodatna oprema nudili su se metalni branici, retrovizor, druga rezervna guma i dodatak na mjenjaču za savladavanje uzbrdica.

Iz kategorije: Vijesti