Datum objave: 25. Srpanj 2018

Porazni rezultati upisa na šibenske studije:Veleučilište upisalo upola manje brucoša nego lani

Diana Ferić
Diana Ferić

Suprotno najavama, planovima i željama gradske vlasti sve je manje zanimanje maturanata za upise na veleučilišne i jedini sveučilišni program, Studij energetike u Šibeniku koji bi trebao biti jezgra formiranja budućeg Sveučilišta. Rezultati upisa u ljetnom roku su poražavajući.

 

Na Studij energetike upisalo se samo 20 brucoša pa je tako ostalo čak 35 slobodnih mjest za jesenski rok.. Još je poraznije da je stiglo samo šezdesetak prijava. No prof.dr.sc. Marko Dalimar, voditelj tog studija je optimističan.

 

„Za jesenki upisni rok nam je ostalo 35 mjesta. Svi zainteresirani za naš studij mogu se prijaviti na jesenski upisni rok od 24. srpnja do 19. rujna 2018. godine putem sustava "Postani student". Informacije o uvjetima upisa na Studij dostupne su na stranici "Postani student" (https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx). Prošle godine smo upisali 28 studenata na oba roka (ljetnom i jesenskom). Ove godine se nadamo premašiti tu brojku“, kaže on.

 

Ovogodišnji rezultati upisa na šibensko Veleučilište su zabrinjavajući jer su na sve programe upisali jedva stotinjak studenata, dvostruko manje nego lani.

„U ljetnom upisnom roku upisali smo stotinjak studenata na preddiplomske stručne studije.
To je značajno manje nego prošle godine kada smo samo na ljetnom upisnom roku imali gotovo dvostruko više upisanih studenata. Vjerujemo da će se značajan broj studenata upisati na jesenskom upisnom roku, a također tek početkom listopada vrši se upis studenata na specijalistički diplomski stručni studij Menadžment te iskreno vjerujemo kako ćemo po završetku upisa biti zadovoljni popunjenošću upisnih kvota“, odgovorila je na naš upit o rezultatima upisa dr.sc. Tanja Lakoš Radić, prodekanica Veleučilišta u Šibeniku.

 

Sve to potvrđuje da će i visokoškolske ustanove u Šibeniku, ali i gradska vlast morati uložiti puno truda da privuku mlade ljude na školovanje u Šibenik, pogotovu gradonačelnik Burić koji uvijek na prvo mjesto svojih prioriteta stavlja plan da Šibenik postane poželjan sveučilišni grad. Programi šibenskog Veleučilišta očito više nisu atraktivni mladim ljudima kada se pogleda za koje je fakultete ove godine vladalo najviše zanimanja. Najpoželjniji fakulteti bili su : Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola,Fizioterapija (stručni), Sveučilište Sjever Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu i Medijski dizajn, Sveučilište Sjever, a kada je riječ o upravnim, ekonomskim i prometnim studijima kakvi su na šibenskom Veleučilištu kod mladih uglavnom igraju Sveučilišta u Zagrebu i Splitu.

 

Šibenik , s druge strane, jedini u Hrvatskoj ima Studij energetike i obnovljivih izvora energije koji se predstavlja kao studij sadašnjosti i budućnosti no matunati očito na to tako ne gledaju, a onima koji se žele obrazovati za te discipline studiranje u Šibeniku nije prvi izbor već biraju Zagreb, Split ili Rijeku, a u Šibeniku ostaju ili u Šibenik dolaze jedino ako im je to jedino rješenje.

 

Zbog toga će gradska vlast očito morati napraviti strategiju ako želi studente u Šibeniku jer lijepe riječi i priče ih neće dovući u Šibenik. Brojke su neumoljive i to za sada pokazuju!!! Ili se postavlja pitanje, za koga se u Šibeniku gradi Studenstki dom u koji  se ulažu milijuni i milijuni kuna, istina uglavnom  iz EU fondova.
 

Iz kategorije: Vijesti