Datum objave: 24. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Političko pitanje NO1: Treba li crnca u đardinu obojiti crnom bojom?

Diana Ferić
Diana Ferić

Crnac mora biti obojen crnom bojom, njegove usne crvenom, a zubi bijelom bojom, ultimativno su zahtijevali Šibenčani zadovoljni obnovom zapuštenog gradskog perivoja, ali ogorčeni bojom uređenih i obnovljenih figura na fontanama.

Općinska uprava dobila je na današnji dan 24. srpnja1929. godine puno pohvala za uspješno obavljene radove na uređenju đardina kao i drugih gradskih nasada.
-Zaista je najveća pažnja posvećena perivoju, sva su stabla uređena i okopana, a cvjetni nasadi preuredjeni i dotjerani, dok su fontane popravljene i poljepšane, a figure n njima su nanovo obojadisane, ali crnac u srednjem dijelu perivoj nije smio biti obojadisan u boji metala nego je morao biti obojadisan crnom bojom, - kaže se u peticiji koju je šibenskoj općini uputila grupa građana.
Ta peticija zapalila je žestoke polemike čak i jače od onih koje su u isto vrijeme plamtjele u Splitu gdje se nisu mogli dogovoriti gdje bi trebalo postaviti spomenik Grguru Ninskom.

Zanimljivo je da se općinska uprava složila sa traženjem da crnac bude „obojadisan u crno“, ali nije bila voljna pristati da ima crvene usne i bijele zube.

Polemiku koja je prerasla u pravu verbalnu bitku i prvorazredni politički problem pretvorila je „grupa mladih šibenskih esteta okupljena oko akademskog slikara Zvonka Rakamarića“ koja je bila „protivna namjeri da se crnca oboji u crno“. Ta je grupa zagovarala ideju da crnca treba obojiti „bojom koja će odgovarati metalu od kojeg je izliven“.
Rakamarićeva grupa „mladih esteta“ nastojala je „pobiti nelogičnost crnog crnca revolucijonarnim bojaisanjem spomenika Nikoli Tommaseu kakovom bijelom bojom koja bi mu kao Europejcu bez dvojbe potpuno pristajala“.

Izvještavajući o „ovoj žučnoj polemici“ novine su nagađale „do kojih će se dimenzija razviti borba o tom važnom gradskom problemu“, a neimenovani šibenski dopisnik splitskog „Novog doba“ zaključio je da to nije toliko važno:
-Glavno je to da i Šibenik ima svoj problem koji će zadati mnogo muke gradskim ocima, a ujedno i najširoj javnosti. U ovoj pasjoj vrućini dobro je došao i crnac iz gradskog perivoja da pruži malo zabave umornom šibenskom građanstvu.

Prema dostupnim informacijama „velike su vrućine ugasile polemiku“, a crnac u đardinu je bio obojen crnom bojom dok se od crvenih usana i bijelih zubi izgleda, odustalo.
 

Iz kategorije: Vijesti