Datum objave: 10. Srpanj 2018

Policija otkrila trojicu muškaraca koji su dizali novac sa svojih praznih računa u Jadranskoj banci dok sustav nije funkcionirao

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska kriminalistička policija došla je do novih saznanja vezanih za slučaj zlouporabe čekova i platne kartice na štetu Jadranske banke, a osumnjičeni 32-godišnjak za zlouporaba čeka i platne kartice, 34-godišnjak za više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i 50-godišnjak za prijevaru u gospodarskom poslovanju. Sva trojica su podizali novac s računa koji su otvorili u Jadranskoj banci,a da nisu imali pokriće. To su radili u vrijeme kada sustav u banci nije funkcionirao te su im transakcije prošle pa je vrlo vjerojatno da im je netko iz banke dojavljivao vrijeme kada to bez problema mogu učiniti.


Osumnjičeni 32-godišnjak, je 26.rujna 2016.g. otvorio tekući račun u oštećenoj banci u Zagrebu s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist. Tom prilikom zatražio je izdavanje bankovne kartice, nakon čega je 9.i 10. studenog 2016.g., u vrijeme kada banka, zbog nepostojećeg sustava, ne provodi transakcije po računu podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji te davao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računu,. Tako je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 10.950,00 kuna.


Osumnjičeni 34-godišnjak je kao, kao vlasnik i odgovorna osoba dviju tvrtki iz Ivanić Grada počinio više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju tako što je 2.veljače 2017.g. u oštećenoj banci u Šibeniku otvorio transakcijske račune na ime tvrtki zatražio u ime i za te tvrtke kartice, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo.

 

Nakon toga je između 23. I 25. ožujka 2017.g., u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja sustava, u više navrata podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računima svojih tvrtki, na koji način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 67.237,50 kuna. Osim toga na isti način na ime tvrtki, osumnjičeni je pribavilo nepripadnu imovinsku korist u sveukupnom iznosu od 33.620,00 kn, te su s tog osnova i tvrtke odgovorne za isto ovo kazneno djelo sukladno zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.


Osumnjičeni 50-godišnjak kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke iz Zagreba je s ciljem da sebi, tj. svojoj tvrtki pribavi protupravnu imovinsku korist 8.kolovoza 2016.g. otvorio transakcijski račun na ime te tvrtke u oštećenoj banci u Zagrebu. I on je zatražio u ime i za navedenu tvrtku izdavanje kartice kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo. Potom je 8. i 9. .rujna 2016.g. u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja sustava, u dva navrata podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računu svoje tvrtke, na koji način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 25.050,00 kuna. Osim toga na isti način na ime tvrtke osumnjičeni je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u sveukupnom iznosu od 25.050,00 kn, te je s tog osnova i tvrtka odgovorna za isto ovo kazneno djelo odgovorno sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenih je podnijeto posebno izviješće, kao dopuna ranije podnijetoj kaznenoj prijavi.

 

Iz kategorije: Vijesti