Datum objave: 03. Srpanj 2018

Arhitekti organiziraju zanimljiva događanju u Šibeniku od 5. do 8. srpnja

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljivo višednevno događanje koje ujedinjuje promišljanje izdavačkih i prostornih praksi, problematiku stanovanja te ulogu svjetla u oblikovanju urbanih prostora organiziraju u Šibeniku udružene snage radne grupe Soba DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika), Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) i Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), od 5.-8. srpnja 2018. godine,a sve će završiti skupom na jednoj od zgrada na Baldekinu koje je projektirano poznati hrvatski arhitekt, Šibenčanin Ivan Vitić.

U sklopu višednevnog događanja Soba DAŠ će održati treće Dane lokalnog angažmanakojima će kroz izložbu Stambena arhitektura druge polovice 20. stoljeća u Šibeniku predstaviti dio fonda stambene izgradnje iz navedenog perioda. Izložba će se otvoriti u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u četvrtak 5.7.2018. u 19 sati. Na Danima lokalnog angažmana sudjelovat će gosti predavači: arhitekti Gustav Červar, Petar Mišković i Krešimir Damjanović koji će kroz svoja iskustva i razmišljanja dati osvrt na prošlost, sadašnjosti i budućnost stanovanja.

 

Unutar tog jedinstvenog, a opet raznorodnog programa Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) potpisuje konceptualizaciju i organizaciju radionice “Izdavaštvo-akcija II“ a osvrti nastali tijekom otvorenog uredničkog sastanka utjecat će na smjer razvoja publikacije “Izdavaštvo-akcija II – Šibenski dokumenti“. Sudionici radionice su i gosti iz inozemstva Maite Borjabad (SAD/Španjolska), CARTHA (Švicarska), Miruna Dunu (Rumunjska/Nizozemska), Jason Hilgefort(SAD/Hong Kong), Tania Tovar Torres (Meksiko).

 

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) u okviru drugog izdanja projekta Iluminovizija, koji se bavi poticanjem artikulacije svjetla u javnom prostoru u Šibeniku kao gradu koji je među prvima na svijetu osvijetljen uz pomoć električne energije, organizira gostovanje Armine Pilav, arhitektice i predavačice na Katedri za metode i analizu pri Arhitektonskom fakultetu TU Delft, te projekciju filma “Rotterdam 2040” nizozemskog umjetnika Gyza La Rivièrea.

 

Tako će se završni događaj ovog programa koji uključuje otvoreni sastanak uredničkog tima “Izdavaštvo-akcija II“ i projekciju spomenutog filma održati u nedjelju 8.srpnja 2018. na krovu jedne od zgrada šibenskog arhitekta Ivana Vitića na Baldekinu (adresa Petra Preradovića 4).
 

Iz kategorije: Vijesti