Datum objave: 28. Lipanj 2018

Solaris daje 90 000 kuna za izradu "osobne karte" svih građevina u šibenskoj povijesnoj jezgri

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka Solaris d.d. sponzorirat će s 90 000 kuna projekt „Informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.si“ prema ugovoru koji su potpisali s Društvom za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“

Tvrtka Solaris kao društveno odgovorna i angažirana tvrtka pomaže projekte koje smatra važnim za razvoj lokalne zajednice. Solaris prati rad Društva Juraj Dalmatinac od samih početaka i već su sudjelovali u realizaciji projekata Društva.

 

„Projekt Geonucleus.si smatramo izuzetno važnim naporom za očuvanje prostora stare gradske jezgre koji će doprinijeti sustavnom pristupu korištenju, restauraciji i obnovi jednog od osnovnih čimbenika atraktivnosti destinacije koja predstavlja kulturno bogatstvo Šibenika, ali i turistički potencijal. Kultura i kulturna baština pridonose atraktivnosti turističke destinacije pa su prema tome često i preduvjet turističkog odabira. Svjetska turistička organizacija procjenjuje da kulturni turizam iznosi 37 posto svih turističkih putovanja, a potražnja raste 1 posto godišnje. Mediteranska autentičnost, kultura i brojne povijesne znamenitosti razlozi su zbog kojih naši mnogobrojni gosti odabiru upravo Šibenik kao destinaciju za svoj ljetni odmor. Rad na zaštiti i očuvanju stare gradske jezgre ovog prekrasnog grada naša je obaveza kao osjetljivog turističkog resursa koji baštinimo“ , rekao je prilikom potpisivanja Ugovora Ivan Sarajlić, voditelj korporativnih komunikacija tvrtke Solaris d.d.


Geonucleus.si je informacijski sustav unutar kojeg će svakoj građevini stare gradske jezgre biti pridružena odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim konzervatorskim informacijama. Sustav će u obliku internetskog portala biti javno dostupan, te će se na taj način transparentno, brzo i precizno svim zainteresiranima ponuditi informaciju koja će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

 

"Naše procjene su da će ovaj projekt u konačnici koštati oko milijun kuna. Iako je to za nas jako velik novac, upornošću do sada smo već odradili više od trećine projekta. Napravili smo kompletnu tehničku specifikaciju za izradu informatičke aplikacije, u čiju ćemo izradu sada moći krenuti. Projekt financiramo isključivo prijavama na različite natječaje i donacijama tvrtki. Ovom prigodom zahvaljujemo Solarisu koji je prepoznao projekt kao vrijedan i važan za očuvanje naše baštine“ , ističe predsjednik Društva Nikola Grubić.
 

Iz kategorije: Vijesti