Datum objave: 26. Lipanj 2018

Uprava Agrokora želi ovršiti tvrtke kojima je Todorić pozajmio novac pa tako i Zagreb Montažu

Diana Ferić
Diana Ferić

Tportal piše kako će Agrokor ovršiti 14 poznatih tvrtki u Hrvatskoj kojima je Ivica Todorić s računa te tvrtke davao pozajmice, ali ih nije knjižio kao pozajmice. Među njima su i Zagreb Montaža te tvrtka Dalmira vlasnici koje su Agrokor i Zagreb Montaža.

Todorić do kraja 2015. sam je sebi s Agrokorova računa 'posudio' 842 milijuna kuna, dok je drugim kompanija, prijateljima i suradnicima posudio dodatnih 800 milijuna kuna. Sav taj novac Agrokor nije knjižio kao pozajmice, već kao novac na računu čime su prevarene rejting kuće i ulagači, prenosimo s Tportala.

Da je Todorić posuđivao 'šakom i kapom', a to uopće nije prikazivao u poslovnim knjigama otkrila je revizija koju je u listopadu prošle godine dok je Agrokorom upravljao povjerenik Ante Ramljak. On je objavio listu 14 kompanija koje su dobile najizdašnije pozajmice, a tportal je u međuvremenu doznao i za druga imena kojih nije bilo na Ramljakovoj listi.

Agrokor je, zaključno s 2015. godinom, pozajmio svojem vlasniku Todoriću 650 milijuna kuna, čemu treba pribrojiti 209 milijuna kuna s koliko su kreditirani Agrokor projekti, tvrtka u stopostotnom Todorićevom vlasništvu.
Tportal je pitao upravu Agrokora što će biti sa svim tim pozajmicama i jesu li uspjeli naplatiti i povrati što novca kojima je Todorić izdašno kreditirao svoje poslovne partnere.

 

Tportalu otkrivaju kako je većina kompanija kojima je Todorić posuđivao novac danas u stečaju i predstečaju, dok su ostalima pokušali ovršiti račune. No, s ovrhama nije bilo puno sreće.

 

Jednoj od najvećih građevinskoj firmi Zagreb Montaža u vlasništvu Vlade Čovića Todorić je posudio 65 milijuna kuna.

Tvrtka Dalmarina dobila je pozajmicu od 10 milijuna kuna. Njezini vlasnici su Agrokor i Čovićeva Zagreb Montaža. Dalmarina ima udio u tvrtki Konsolidator koja je većinski vlasnik građevinske tvrtke Dalekovod.

 

Iz kategorije: Vijesti