Datum objave: 22. Lipanj 2018

"Izvor ljubavi" po školama educira nastavnike i učitelje o prepoznjavanju teškoća u učenju kod djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga za pomoć djeci s teškoćama u učenju Šibensko – kninske županije “Izvor ljubavi” počela je sa serijom predavanja o tomu kako kod djece prepoznati disleksiju i disgrafiju za učitelje i nastavnike u osnovnim školama. Prvo od šest predavanja održano je i osnovnoj školi Tina Ujevića u Šibeniku,a nastvit će s eod rujna do prosinca ove godine. Predavač je Danijela Matulić, mag.logoped Split iz Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju Split.
Teme su bile simptormi disleksije, frustracije kroz koje djeca s disleksijom prolaze te metode kojima trebaju učiti djeca s teškoćama u učenju i pisanju.

 

„Odlučili smo da se mi približimo učiteljima i nastavnicima. Zbornica je na ovom predavanju bila puna. Bilo je 35 učenika i nastavika i drago nam je što smo izazvali toliki interes jer nastavnici i učitelji su jako bitni i za prepoznavanje ovih simptoma i kod pomoći djeci da lakše savladaju učenje kada se kod njih otkriju te teškoće.”, kaže Majda Ivanda, predsjednica udruge “Izvor ljubavi”.

 

“Ranom dijagnostikom teškoća moguće je različitim metodama pomoću materijala i sadržaja prilagođenih djetetovom uzrastu razviti te vještine.Usvajanje vještine čitanja i pisanja najvažniji je zadatak djeteta u početnom školovanju i savladavanje tog zadatka otvara mu put za kasnije učenje. Predčitalačke vještine su preduvjet razvoju čitalačkih vještina te mogu biti jasan pokazatelj eventualnih teškoća u čitanju u školi. Testiranjem predškolskog djeteta dobiva se uvid u njegovu spremnost svladavanja izazova prvih školskih dana. Testiranje obuhvaća ispitivanje grafomotoričkog razvoja djeteta i njegove zrelosti obzirom na kronološku dob, percepcije inicijalnog i finalnog glasa u riječima,ispitivanje slogovne i glasovne analize i sinteze i slično”, napominje mag. logoped Danijela Matulić.
 

Iz kategorije: Vijesti