Datum objave: 22. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Nogometno ludilo u Šibeniku, "Osvit" postao prvak sjeverne Dalmacije!

Diana Ferić
Diana Ferić

Pobjedom nad drniškim DOŠK-om 3 : 1 šibenski nogometni klub "Osvit" postao je prvak sjeverne Dalmacije i s prve pozicije ušao u borbu za osvajanje titule šampiona Dalmacije.

"Osvit" je na putu do prvaka sjeverne Dalmacije nizao samo pobjede, a jedino je s "Dinarom" iz Knina igrao neriješeno. Utakmica s DOŠK-om iz Drniša, jedinim pravim konkurentom koji je imao jednak broj bodova i identičnu gol razliku, bila je okrutni okršaj prekidan grubim prekršajima, tučnjavama među igračima, tučnjavama igrača s publikom i međusobnim obračunima publike i uprava klubova.

Ta antologijska utakmica odigrana je na današnji dan 22. lipnja 1935. godineu Drnišu. Obje momčadi izašle su na teren "oslabljene zbog teških blesura koljena, mišića i cjevanica svojih standardnih igrača u prethodnim utakmicama". Rivalstvo između "Osvita" i DOŠK-a bilo je veliko. Oba su kluba silno priželjkivala pobjedu pa je "kreševo započelo i prije nego li je rigorozni sudac Bilač, puhnuo u zviždaljku".

-Igra je bila tako surova, - piše u u izvješću s utakmice, - da su neki igrači s terena morali biti odnijeti ravno u bolnicu, odakle su se vraćali u igru omotani krvavim zavojima, a razjarena publika je uglas vikala udri slomi ubij - udri slomi ubij.

Do 30 minute kada je "Osvit" golom Rončevića III. uspio povesti s 2 : 1, "bilo je koliko toliko podnošljivo stanje". Nakon što je "Osvit" poveo vatru je zapalio igrač DOŠK-a Baričević koji je u borbi za loptu "nasrtao na protivničke igrače đonovima i šakama tako brutalno da su Butorca uslied jake blesure iznijet s terena jer je bio u bezsvjesnom stanju". Odmah zatim "nakon opakog sudara dvojice nogometaša, u teren utrčava razjarena publika, a u općoj tučnjavi Rončević I. zadobio je od nekog gledaoca tako jak udarac šakom u potiljak da se srušio kao mrtav".

-S publikom se u šakačkom nadmetanju obračunao desni half Šibenčana Bizjak, - stoji u dramatičnom izvješću, - On je uletio među rulju koja se pred njegovim bijesom i šakama povukla s terena. Ali tada se odnekud pojavio redar utakmice s batinom u rukama i zaletio se na Bizjaka jer da je on udario njegovog brata. Počeo je batinati Bizjaka i tko zna kako bi sve to svršilo da se nije umiješao delegat Kalandrin koji je kao u kakvom box matchu eliminirao redara.

Utakmica je nastavljena iako je oko igrališta vladao opći metež. Intervenirali su drniški žandari, a dozvana je i vojska. Konačni rezultat 3 : 1 za "Osvit" postavio je Kacian, a sudac Bilač je na kraju potpisao zapisnik u kojem stoji da je "utakmica bila napeta i traumatična, ali sve u svemu regularna".

Novinska izvješća o toj utakmici u opisima su puno blaža od službenog zapisnika u kojem stoji i ovo "apsolutno nije došlo do sukoba među navijačima iz Šibenika i navijačima iz Drniša. Drukeri iz Šibenika uredno su navijali i pravili buku svojim kartonskim trubljama. U tučnjave se nisu miešali niti su se u njih dirali drniški drukeri. Utisak je da su šibenski drukeri otišli kući zadovoljniji tučnjavom i neredima nego nogometom kao i rezultatom svojih ljubimaca". Na kraju konstatira "kako sav taj nogometni nered neće ni malo dobroga donijeti prosperitetu Drniša u turističkom pogledu".

Šibenčani su igračima "Osvita", prvake sjeverne Dalmacije, pripredili "neviđeni doček na Poljani kralja Aleksandra, odakle su se drukeri i pobjedom obradovani Šibenčani u pratnji mnogih dama za jedno s upravom i igračima Osvita, spustili do hotela Krka gdje je već čekala spremna glazba pa se slavilo cielu noć".

 

Iz kategorije: Vijesti