Datum objave: 20. Lipanj 2018

Gradski vijećnici prihvatili projekt "Batižele" koji je gradonačelnik Burić nazvao povijesnim

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedna, kako ju je nazvao gradonačelnik šibenika Željko Burić, povijesna odluka za Grad Šibenik donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća i to uz odobravanje i vladajućih i velikog dijela oporbe i to o projektu „Batižele“ koji je usmjeren na gradnju novih sadržaja na zemljištu bivšeg TEF –a. Grad Šibenik i hrvatska država osnovat će posebnu tvrtku koja će gospodariti tim prostorom,a u kojoj će Grad Šibenik ima dvotrećinski udjel, kako je naveo gradonačelnik Burić. Ustvrdio je da je nakon 20 godina deblokirana priča o zemljištu bivšeg TEF-A koje je ne samo uglavnom očišćeno od troske nego je „ošišćeno i financijski i pravno“.

 

 

Model investiranja u to zemljište nije određen pa u obzir dolaze sve varijante od koncesije, najma, javno – privatnog partnerstva. Pronalaženje investitora vodit će država, Grad Šibenik, državne agencije i europski developeri, napomenuo je gradonačelnik Burić.
Poznato je da je Grad Šibenik postigao sporazum s Inom koja je imala hipoteku na veći dio zemljišta i obeštetio je, a država će svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udjel.

 

„Ushićen sam ponosan jer smo nakon pet godina mukotrpnog rada sklopili nagodbu s Inom nakon čega nam je omogućeno da uđemo u pregovore s glavnim vjerovnikom, a to je država. Najveći problem je bila odluka hrvatske vlade lade iz 1998. godine koja je glasila da će se svi dugovi tvrtke TEF namiriti prodajom nekretnina. Mi smo prelomili politiku svih prijašnjih gradskih vlada koji su bježali od tog i doveli priču od kraja“, kazao je Burić.

 

On i Tihomir Paškov, pročelnik Ureda za gradsku imovinu otkrili su kako su pregovori sa svim prijašnjim vladama bili mukotrpni i jalovi te da nitko nije odgovara na njihove prijedloge i upite.„SDP –ov ministar financija Linić nam je kazao kako će nam država oprostiti onoliko svojih potraživanja koliko mi uspijemo smanjiti potraživanja Ine, a kada smo mi to uspjeli njegovi nam se pomoćnici više nisu ni javljali. ja ne glorificiram ovu vladu, ali jedino je ministar Goran marić reagirao i bio spreman iznaći zajedničko rješenje. prije nas nitko nije uopće zarezivao, a nisu mi u tim kontaktima pomogle ni moje privatne veze i poznanstva“, priznao je Burić.

 

Buduća tvrtka „Batižele“ dobit će zemljište od asfaltirane ceste koja ide između bivše uprave zgrade i ostalih terena, veličine oko 300 000 četvornih metara. Na zemljištu TEF –a ostalo je još oko 50 000 kubičnih metara troske koja će biti uklonjena, a studija je pokazala da je bezopasna i da se može koristiti kao građevinski materijal.  Bazen i upravne zgrade ostaju imovina poduzeća TEF koje još neće biti likvidirano. Grad će mu dati i pozajmicu od milijun kuna radi podmirenje obveza koje su nastale zbog gubitka sudskog spora s tvrtkom „Sirovina“. Tu je podijelu vijećnik Joško Šupe sažeo:"Ono što je čisto, bez dubioza, odlazi u novu tvrtku, a ono što je "nečisto" ostaje TEF-u.

 

Kazao je kako će Grad Šibenik planskom regulativom diktirati uvjete i tempo projekta.

 

„Na području TEF-a ne smijemo pogriješiti, a svaka dobra namjera i ideja će biti rado prihvaćena. Došli smo u priliku da napokon ozbiljno počnemo razgovarati o investitoru, a ne samo o problemima TEF-a „,zaključio je Burić.

 

 

Joško Šupe iz SDP-a je podržao taj projekt naglasivši da ga smatra zajedničkim djelom, ali je napomenuo i kako je sve to što se sada poduzelo predviđala predstečajna nagodba za TEF koja je odbačena. Ustvrdio je kako je INA dobila više nego što je trebala i upozorio na rep koji se vuče za tom nagodbom a to je crpka na obali što joj se nije smjelo dati.

 

Iris Ukić Kotarac, vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac, tražila je i od gradonačelnika Burića dobila jamstvo da će glavnu riječ o investiranju na prostoru TEF –a imati Grad Šibenik, a ne država.

 

Gradonačelnik je, kada je Odluka prihvaćena, ponovno ushićen izašao za govornicu kazavši kako mu je drago što ona nije donesena diktatom većine  i svima je, kako je kazao, od srca zahvalio.

 

Iz kategorije: Vijesti