Datum objave: 07. Lipanj 2018

25. godišnjica Draženove smrti: Dražen je bio i ostao legenda i uzor u svemu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dražen Petrović, mali s Baldekina, košarkaški Mozart živi u Šibeniku jednako snažno i nakon 25. godina, koliko je prošlo od njegove tragične smrti. Ta je tužna obljetnica obilježena danas ispred njegovog koša na Baldekinu i ispred njegovog spomenika i košarkaškog igrališta.
Učenici OŠ Jurja Šižgorića pod vodstvom učiteljice Ivane Kalebić Guberina moderirali su program, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Željko Burić, župan Goran Pauk i Gordan Baraka, predsjednik OKK Dražen Petrović. Klapa Bunari otpjevali su pjesmu Život leti kapetane.

 

Bilo je, kao i svake godine puno djece, malih i malo većih košarkašica i košarkaša te djece iz vrtića i osnovne škole koji njeguju uspomenu na Dražena,a Draženu su se došli pokloniti čelni ljudi Šibenika i Županije, Hrvatskog i šibenskog košarkaškog saveza, funkcionari Škole košarke Dražen Petrovića među kojima je bio i general Rrahim Ademi, Funcuti te mnogi drugi.

 

Bilo je dirljivo čuti malog voditelja programa, iz četvrtog razreda Osnovne škole „Jurja Šižgorića“ dok je čitao:“ Ako me pitaš putniče gdje si stigao reći ću ti u Draženov grad, grad koji pamti njegove prve korake, grad koji se sjeća njegovih prvih treninga i utakmica, grad koji je, zamislite ljudi, od svih gradova na svijetu, imao tu čast da u njemu ponikne košarkaški Mozart. To je Draženov grad putniče, vidi ove skale i bute, vidi ove trgove i skaline, tu je prolazio naš Dražen, živio svoju mladost, pogledaj ovaj Baldekin, na tom je parketu marljivo trenirao i ispisao zlatne stranice šibenske košarke i vinuo se do svjetskih, NBA visina. Pogledaj putniče ovaj grad i naći ćeš mu ponos i tugu, osmijeh i suzu, za našim kapetanom. Kvarat stoljeća je prošlo, al sjećanje na našeg Dražena, dragi putniče, nikad proći neće. Hvala mu za sve.“


„Sjećanje na Dražena ne blijedi, upravo zahvaljujući vama mladima prenosi se priča o njegovoj genijalnosti i jednostavnosti i mogu slobodno reći da Šibenik živi s Draženom“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.


„Dražen je bio i ostao košarkaška legenda, uzor mnogim sportašima. Sa sportske strane nas je oduševljavala njegova lakoća igranja i ogromni talent a sa ljudske strane njegova jednostavnost i neposrednost. Hvala svim ljudima koji uče našu djecu da im Dražen bude uzor“, istaknuo je župan Goran Pauk.
Gordan Baraka, predsjednik Škole košarke „Dražen Petrović“ podsjetio je kako je Dražen legenda u cijelom svijetu.

„Draženova pogibija bila je jedna od najtužnijih dana u povijest Šibenika. Dražen je obilježio grad, košarku, Hrvatsku i svijet. On je legenda u cijelom svijetu. Nema mjesta gdje sam bio a da ne znaju za Dražena. Nedavno sam bio na Cipru. tamo imaju klub koji poštuje lik i djelo Dražena Petrovića i doći će mu se pokloniti u Šibenik. Dražen je bio veliki rodoljub, domoljub, veliki Hrvat i veliki Šibenčanin“, rekao je Baraka.

 

Izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko- kninske županije, sportskih klubova i udruga te Zajednice sportova Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije položili su cvijeće i zapalili svijeće uz Draženov spomenik, potom i kod Draženovog koša u Preradovićevoj ulici.
U organizaciji Škole košarke Dražen Petrović i ove godine se održavaju respektabilna sportska natjecanja. U srijedu je započelo odigravanje košarkaških utakmica u okviru tradicionalnog turnira ‘Sjećanje na Dražena’, a finale će se odigrati u suboti 09. lipnja u 12 sati u dvorani na Baldekinu. Sudjeluju ekipe KK Split, KK Olimpija, KK Sonik, KK Cibona, KK Cedevita, KK Zadar i OKK Dražen Petrović.

 

Iz kategorije: Vijesti