Datum objave: 04. Lipanj 2018

60-E - Šestorica Šibenčana među 60 najvažnijih ličnosti šezdesetih godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Šestorica Šibenčana i to Arsen Dedić, Dražen Jerković, Mišo Kovač, Pero Nadoveza, Vice Vukov i Pero Zlatoper, uvršteni su u leksikon među 60  ličnosti koje su obilježile šezdesete godine 20. stoljeća.

Na šezdesete godine, jedno najznačajnijih i najzanimljivijih razdoblja u povijesti Hrvatske i bivše Jugoslavije u sklopu projekta "60 u Hrvatskoj mit ili stvarnost" Muzeja za umjetnost i obrt, osvrnuo se posebnim bogato ilustriranim prilogom zagrebački "Jutarnji list".

U sklopu tog priloga novinar i književnik Željko Ivanjek objavio je leksikon 60 slavnih ličnosti koje su, svaka na svoj način,obilježile šezdesete godine 20. stoljeća. Među tih 60 ličnosti čak je šestoro Šibenčana pa leksikon, kao i cijeli prilog "60-e desetljeće u kojem je stvarana budućnost", zaslužuje pozornost.

Šteta je što autor leksikona nije uočio Mladerna Bjažića, još jednog Šibenčanina koji je trajno, duboko i kreativno obilježio šezdesete godine. Mladen Bjažić je, podsjetimo, šezdesetih godina bio urednik niza dječjih i omladinskih revija te urednik slavnog "Plavog vjesnika". U to je vrijeme imao snažan utjecaj na afirmaciju i razvoj stripa i književne znanstvene fantastike. Bjažić je bio i urednik značajnih, popularnih i utjecajnih programa za djecu i mladež na tadašnjoj Televiziji Zagreb.

Izvor: Jutarnji list,
 

Iz kategorije: Vijesti