Datum objave: 04. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Krupa od jednog kilograma pala u Kninu, Šibenik pomaže

Diana Ferić
Diana Ferić

Zrna krupe teška od pola do jednog kilograma poharala su u nezapamćenom nevremenu Knin, Oton, Žagrović, Kninsko Polje, Kovačić, Biskupiju i Vrbnik.

Nezapamćena kataklizma trajala je punih sat vremena. Gigantska krupa porazbijala je krovove na kućama i stajama, uništila voće i nasade, a na nekim mjestima ubila perad i sitnu stoku.  

Bilo je to na današnji dan 4. lipnja 1934. godine. Nevrijeme je došlo na neobičan način. Crni oblaci su se nekoliko dana gomilali nad planinama na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije i tamo mirovali. Iz njih su često izbijale munje, ali nije grmjelo. Narod je bio zabrinut jer nije slutilo na dobro, ali takvu kataklizmu kakva se dogodila nitko ni sanjati nje mogao.

Na današnji dan oluja se silovito sručila niz dolinu rijeke Orašnice. Nakon žestokog udara vjetra i kratkog proloma oblaka koji je bio tako jak da su za nekoliko minuta nabujale sve kninske rijeke, počela je padati krupa veličine kugli za balote. Gradonačelnik Knina izvagao je zrna koja su bila čak i teža od jednog kilograma. Na nekim kućama krupa je probila i krovove i drvene stropove, a padala je tako silovito da je u Biskupiji oštetila čak i gomolje krumpira pod zemljom.

Nevrijeme je preskočilo Drniš,Šibenik i Split, ali nije poštedjelo Zaostrog i Makarsku.

Nakon vijesti o kataklizmi biblijskih razmjera i stradanjima pučanstva Knina i kninskog kraja u Šibeniku je, prvi puta na takav način, organizirana akcija prikupljanja pomoći za stradale. Šibenčani su na Poljanu donosili odjeću, brašno, kukuruz, pšenicu i sve ostalo što je moglo pomoći stradalima te prikupljeno odmah odvozili u Knin.

 

Iz kategorije: Vijesti