Datum objave: 01. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Njemačka turistima odobrila 3,5 puta veću potrošnju na Jadranu

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijest da je Njemačka odobrila svojim građanima 3,5 puta veću potrošnju tijekom odmora u Dalmaciji i na istočnoj obali Jadranskog mora te potaknula svoje građane da im odmor na moru traje barem 30 dana, dočekana je u Šibeniku s oduševljenjem i odobravanjem.

Turistički odbor šibenske općine na današnji dan 1. lipnja 1934. godine, odmah po dospijeću tih vijesti vijesti pozvao je Šibenčane da se pripreme za "prihvat tog dobrodošlog vala stranaca" od kojeg "dobrobit očekuju sva naša mjesta i kupališta".

Turista iz Njemačke u Šibeniku nije bilo već nekoliko godina pa se i šibenska općina posebno brinula za uspjeh  za turističke sezone te je gostitelje, hotelijere i iznajmljivače soba pozvala da ne povisuju cijene.

-Mi možemo solidnim i poštenim cijenama zadržati cijele godine, i pridobiti ih da nam se vrate, da postanu naši stalni gosti, - poručivala je Šibenčanima njihova općinska uprava, -Imamo veliku priliku privući ih k sebi jer su talijanska ljetovališta neizmjerno skuplja od naših. Zato osim suzdržavanja po pitanju cijena pozivamo hotelijere, ugostitelje i građane na nesebičnu susretljivost i konstantu ljubaznosti.

Povećanje limita potrošnje s 200 na 700 maraka i preporuka da odmor na Jadranu traje 30 pa i više dana, bila je jednom od stavki trgovačkog ugovora između Njemačkog Reicha na čijem je čelu bio kancelar Adolf Hitler i Kraljevine Jugoslavije.

Te iste 1934. godine neimenovani šibenski novinar napisao je:  -Ako gospodin Hitler i njegovi nacionalsocijalisti ne odustanu od svojih namjera za dvije cijeli će svijet gorjeti u paklenom ognju rata.

Njemački turisti 1934. godine zaista su u velikom broju došli u Šibenik i Dalmacija, ali i svijet je zaista počeo gorjeti u paklu rata kako je prorekao šibenski novinar koji se, u duhu tadašnje novinarske prakse, pod svoj tekst nije potpisao.
 

Iz kategorije: Vijesti