Datum objave: 28. Svibanj 2018

DOGAĐAJ DANA - Otvorenje Majstorske grafičke radionice Zvonimira Vile

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi ponos Šibenika, Majstorska grafička radionica akademskog slikara - grafičara Zvonimira Vile bit će otvorena danas u 20 sati. Riječ je o iznimnom kulturnom i društvenom događaju kojemu dodatnu vrijednost daju unikatne pozivnice koje je Zvonimir Vila osobno i svojeručno izradio za svakog od uzvanika.

Pozivnice na svečanost otvaranja Majstorske grafičke radionice autorska su umjetnička su djela pa oni koji ih dobiju mogu smatrati da su privilegirani i nagrađeni rijetkim znakom pažnje. Zvonimir Vila, čija je Majstorska grafička radionica prava dragocjenost u srcu povijesne jezgre Šibenika, sve svoje uzvanike poziva da pri dolasku na svečanost sa sobom ponesu šteriku kako bi mogli sudjelovati u posebno osmišljenom umjetničkom performanceu.

Zvonimir Vila je nakon duge i teške borbe za prostor u kojem bi mogao raditi i stvarati, te nekoliko godina beskućničkog rada na ulici konačno dobio radionicu u kojoj će moći stvarati, ali ujedno i prostor gdje će on kao umjetnik imati neposredan kontakt s publikom i ljubiteljima umjetnosti. Prostor kojeg je uredio i oplemenio nalazi se u ulici Jurja Šižgorića, a dobio ga je zahvaljujući dobroti i mecenatstvu obitelji Šare.

Obitelj Šare u svojoj ljubavi prema Šibeniku već je Zvonimiru Vili pomogla da radi i stvara u koliko toliko prihvatljivim uvjetima nakon što je bio nepravedno i nepromišljeno otjeran s tvrđave sv. Mihovila i bio prisiljen nastaviti raditi kao beskućnik na Gorici. Da mu omoguće umjetnički rad u okviru kojeg prezentira izvorne srednjovjekovne grafičke tehnike kakve su u Šibeniku primjenjivali njegovi istaknuti grafičari Martin Kolunić Rota, Horacije Forteza i Natale Bonifzio i to na autentičnom srednjovjekovnom tiskarskom stroju, obitelj Šare privremeno ga je smjestila u napušteni lokal u Ulici kralja Zvonimira, a onda mu je bez naknade ustupila zapuštenu, ali izuzetno lijepu i funkcionalnu drevnu konobu u ulici Jurja Šižgorića koju je on vlastitim rukama očistio i uredio.

Zvonimir Vila, umjetnik koji želi raditi i stvarati u Šibeniku čak i nakon što je usprkos iznimnosti svojih umjetničkih dosega prošao trnovitim putom nerazumijevanja i ignoriranja svog rada, konačno je dobio svoj umjetnički dom, a Šibenik novu kulturnu instituciju kojom se može ponositi.
 

Iz kategorije: Vijesti