Datum objave: 14. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - U Šibeniku izbila velika buna protiv malog vina

Diana Ferić
Diana Ferić

Velika buna protiv zakona koji dozvoljava proizvodnju malog vina izbila je u Šibeniku na današnji dan, 14. svibnja 1929. godine.

Šibenski vinari i težaci pobunili su se protiv odluke vlade Kraljevine Jugoslavije da se vinarima dozvoli proizvodnja malog vina za njihovu kućnu uporabu. U zakonu se za malo vino koristi izraz petlot, a u tadašnjem šibenskom vinogradarskom žargonu bila je to takozvana prva bevanda. Postojala je naime praksa da se nakon cijeđenja mošta dropu dodaju šećer i voda kako bi se njegovim naknadnim prešanjem dobilo još jedno, slabije vino. Dodavanjem šećera i vode dropu navodno se mogla dobiti i druga pa čak i treća bevanda.

Zanimljivo je da šibenski vinogradari i težaci 1929. godine izričito odbacuju čak i pomisao da se u Šibeniku proizvodi malo vino odnosno petlot. Štoviše oni smatraju da se proizvodnja malog vina nikako ne smije dozvoliti, a kao argument navode da "šibenski težak ni ne pomišlja praviti malo vino čak ni za sebe jer to nesagledivo štetno". Uz to se dodaje "da ako je netko i pravio malo vino to nije bilo za njegove potrebe nego je na prevaru išlo u trgovinu kao naravno vino".

Šibenski vinogradari i težaci smatrali štoviše su da bi se davanjem dozvole za proizvodnju malog vina "išlo na ruku špekulantima koji izrabljuju težaka" te da bi to bila "najkritičnija elementarna nepogoda jer bi špekulanti potaknuli sirotinju da od njih kupuje šećer i pravi malo vino za njihov račun".

-Špekulanti bi - naglasili šibenski vinogradari u svom prosvjedu - sirotinji dobacili golu kost dok bi oni imali golemu profit, a pri tom bi ubili dobar glas naših vina tim prije jer je kontrola neizvediva uzev u obzir masu producenata i nemogućnost utvrđivanja pravog stanja stvari. Stoga tražimo od nadležnih da ostane ozakonjena zabrana proizvodnje malog vina čak i za vlastitu uporabu. Neka budu uvjereni da će zabrana malog vina oživjeti trgovinu našeg pravog vina.

Vlada Kraljevine Jugoslavie uvažila je stavove šibenskih vinara i težaka te je iz zakona izbacila spornu odredbu koja dozvoljava proizvodnju malog vina, ali nije u zakon unijela odredbu koja zabranjuje malo vino.
 

Iz kategorije: Vijesti