Datum objave: 09. Svibanj 2018

Šibenik u projektu u kojem bi treba dobiti izravne autobusne linije sa susjednim zračnim lukama

Diana Ferić
Diana Ferić

Sastankom za projektne partnere održanom u Anconi započeo je Projekt STEP UP u kojem Grad Šibenik sudjeluje kao projektni partner zadužen za provođenje komunikacijskih aktivnosti. Iz priopćenja koje je poslano medijima ne da se razaznati koji je interes Šibenika u tome osim da će biti ispitane mogućnosti povezivanja splitske i zadarske zračne luke sa Šibenikom direktnim autobusnim linijama, a moglo bi biti korisno i to što će se, kako je najavljeno, u sklopu projekta razviti i testirati mobilna aplikacija - E-Planer, kojom će se prikupljati podaci o prijevozu i prijevoznicima te stanovnicima i turistima omogućiti jednostavno planiranje putovanja u odnosu na gradsku, međugradsku i prekograničnu razinu. Platforma će uključiti i druge usluge kao što je prodaja karata te se integrirati u druge portale kao što su turistički portali ili informacijski sustavi vezani uz organizaciju različitih manifestacija.

 

Projekt STEP UP (Sustainable Transport E-Planer UPgrade IT-HR mobility) je nastavak projekta INTERMODAL kojim se kapitaliziraju rezultati prikupljeni istraživanjima i preporuke za poboljšanja multimodalnog prijevoza. Naime, istraživanjima provedenim tijekom projekta INTERMODAL ustanovljeno je kako postojeće prometne veze ne samo da ne odgovaraju suvremenim životnim potrebama stanovnika već se njima ne može ni učinkovito upravljati turističkim tijekovima tijekom sezone. Stoga je osnovni cilj projekta STEP UP promicanje multimodalne mobilnosti putnika na programskom području.

 

Promicanjem multimodalnog prijevoza želi se povećati mogućnost korištenja i kombiniranja svih načina prijevoza radi pronalaska optimalnih transportnih rješenja (vlak, trajekt, javni prijevoz, zrakoplov itd.), odnosno omogućiti kvalitetno planiranje na svim razinama. Jedinstvenom informatičkom platformom povezat će se i promovirati sve usluge i načini prijevoza što će stanovnicima i turistima omogućiti jednostavno planiranje prijevoza.

 

Projektom se potiče razmjena iskustava partnera kako bi zajednički uklonili tehničke i organizacijske probleme, izradili studije izvedivosti koje će omogućiti svakom partneru analizu određenih tema i kritičnih točaka te razvili novi poslovni modeli kako bi se zajamčila održivost projekta. U sklopu projekta razvit će se i testirati mobilna aplikacija - E-Planer, kojom će se prikupljati podaci o prijevozu i prijevoznicima te stanovnicima i turistima omogućiti jednostavno planiranje putovanja u odnosu na gradsku, međugradsku i prekograničnu razinu. Platforma će uključiti i druge usluge kao što je prodaja karata te se integrirati u druge portale kao što su turistički portali ili informacijski sustavi vezani uz organizaciju različitih manifestacija.

 

Projekt STEP UP (Sustainable Transport E-Planer UPgrade IT-HR mobility) sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj u okviru programa Prekogranične suradnje Italija - Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 951.831,00 €. Vrijednost dijela projekta koji provodi Grad Šibenik je 120.220 €, od čega EU sufinancira 102.187,00 € (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko - dalmatinska županija i Zračna luka Zadar kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Emilia Romagnia, Grad Lecce i Sveučilište Trst.

 

 

Iz kategorije: Vijesti