Datum objave: 09. Svibanj 2018

Chef Pelegrinija Rudi Štefan pokrenuo fondaciju za obrazovanje mladih kuhara, konobara i sommeliera

Diana Ferić
Diana Ferić

Chef Pelegrinija Rudi Štefan, 11. svibnja zajedno s hotelskom kućom Valamar priređuje humanitarnu večeru u porečkom restoranu Spinnaker. Štefan, kako je poznato, vrlo rijetko gostuje kao kuhar, ali ovoga puta povod je zaista velik – osnivanje prve ozbiljne hrvatske privatne fondacije za obrazovanje profesionalca zaposlenih u ugostiteljstvu. Rudi Štefan ove je godine pokrenuo Chef’s Stage, najozbiljniju gastronomsku konferenciju dosad organiziranu u Hrvatskoj, s ciljem promocije najviših standarda u hrvatskoj gastronomiji, njezine promocije na svjetskom tržištu i profesionalnog umrežavanja neophodnog za stvarni kvalitativni i ekonomski rast hrvatske restoranske industrije i proizvođača vezanih uz nju, pronosimo s portala Kult  Plave Kamenice.

 

U manifestu Chef’s Stagea obuhvaćena su neka od najvažnijih pitanja u hrvatskom ugostiteljskom biznisu, od proizvođača hrane i raznih restoranskih formata kao kupaca te hrane, do afirmacije i dugoročne održivosti hrvatske gastronomije. Jedna od najvažnijih točaka manifesta, i točka do koje je Štefanu, kako nam je rekao u intervjuu uoči Chef’s Stagea, posebno stalo, jest profesionalna edukacija. “Ugostiteljska struka u Hrvatskoj se godinama omalovažava,” rekao je Štefan, “Ako se to nastavi, za četiri do pet godina više neće biti mladih ljudi koji će raditi u restoranima i hotelima. Oni će naprosto nestati. A mi mladim ljudima želimo pokazati da se u ugostiteljstvu može napraviti dobra karijera. I da onaj tko svaki dan radi i uči – učenje je ključna riječ – može s vremenom steći društveni ugled, priznanje i stalnu mogućnost napredovanja.” Jedan od glavnih pokretača ove promjene mogla bi biti fondacija Budi Foodie.

 

 

Ideja ove fondacije je mladim kuharima, konobarima, sommelierima i drugim strukama iz ugostiteljskog biznisa omogućiti praksu i školovanje u najboljim svjetskim restoranima, hotelima i strukovnim školama, kroz pune stipendije. Kako smo doznali na Chef’s Stageu, ispituju se i o mogućnosti organiziranja edukacijskih programa prestižnih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Cilj je stvarna, najkonkurentnija profesionalna znanja učiniti što dostupnijima što većem broju mladih profesionalaca ugostiteljstvu.

 

“Gledajte, u stara vremena, u našim krajevima, kad je netko radio kao šef servisa u hotelu, na tog je čovjeka njegova okolina gledala kao na pravog gospodina. Isto je vrijedilo i za druga zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Mi želimo profesiji vratiti taj društveni dignitet. A da bi to uspjeli, moramo u mladim ljudima pobuditi ljubav prema ovom poslu,” zaključuje Štefan. To što je kao među prvim partnerima u ovu inicijativu ušao Valamar kao najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj vrlo je dobar znak, dokaz da hoteli itekako osjećaju potrebu kompetentnim kadrom i da bi mogli preuzeti inicijativu u investiranju u obrazovanje takvog kadar. Druga važna činjenica je da se u Poreču predstavlja još jedna inicijativa koja ne ovisi o državi, jer država se u problematici ugostiteljskog biznisa, posebno ugostiteljstva u kontekstu turizma kao glavne hrvatske privredne grane, pokazala sramotno nekompetentnom i nezainteresiranom. Rast svijesti o nužnosti samoorganiziranja bit će presudna želi li hrvatska ugostiteljska industrija iskoristiti veliku šansu za međunarodnu afirmaciju koju je dobila s rastom turizma, ulaganjima u hotele, dolaskom Michelina i interesom stranih medija koji je izazvao Chef’s Stage.

 

Na večeri u Poreču, koja se održava u okviru manifestacije Wine Nights, chef Rudi Štefan i tim Pelegrinija pripremaju meni od pet slijedova na kojemu su kamenice iz bočate vode, salata od gofa i verduer, bečki tartar, jaja u šorbulu, tingul šuta i janjetina. Jela će pratiti vina istarske vinarije Kabola, među kojima će se moći kušati i neke arhivske etikete pput Malvazije Amfora iz 2006.

 

Iz kategorije: Vijesti