Datum objave: 24. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčanka salamama prebila ljubavnika i mlatila prolaznike

Diana Ferić
Diana Ferić

Razjarena Šibenčanka započela je na današnji dan 24. travnja 1915. godine neviđenu bitku u kojoj se s mesarom, njegovim prijateljima, desetak prolaznika koji su je pokušali obuzdati i dvojicom redarima obračunala mlateći ih salamama i kobasicama tako da su padali na tlo, ostajali ležati ošamućeni i bježali koliko ih noge nose.

Šibenčanka je u pohod na mesara krenula naoružana nožem. Vikala je: -Ja ću ti suditi!
Mesar se uspio izmaknuti kada je na njega nasrnula nožem. Čak joj je uspio jednom salamom izbiti nož iz ruke, ali je ona "dohvatila težku željeznu mašinu za mljevenje i bacila je u izlog kao da je od papira, a onda usred krša i loma stala gađati mesara olovnim tezuljama".

-Kad je vidjela, - stoji u zapisniku , - da siroti mesar gleda u nju kao tele u šarena vrata il ko zaljubljeni gimnazijalac, dohvatila je salame, po jednu u svaku ruku i krenula obračunavati sa svima koji su se u Kalelargi na toj nezapamćenoj bici zatekli ili su došli iz znatiželje čuvši viku, lom i jauke. Neki nadobudni misleći, gle pa eto samo ljute žene loše su prošli krenuvši da je zaustave. Bacala ih je okolo kao da su krpene lutke, a svaki je obio svoj jal po leđima jal po glavi.

Kada se obračunalas prolaznicima ponovno se okomila na mesara, "onda raspojasala, razotkrila prsa i ko đavolom zaposjednuta nasrnula na nesretnika".
-Ja ću te smaknuti! - vikala je, a krv joj je siktala iz očiju. Uto su došli nadredari Brkić i Dulibić, ali su i oni loše prošli jer su prišli misleći lako ćemo, pa žensko je. Brkić je dobio salamom preko rebara, a Dulibića su morali odvući da ga ne dokrajči onako ošamućena od udarca salamom posred čela . Naišao je i poštar kojeg je ni kriva ni dužna dohvatila za revere i drmusala gore nego vreću. Tko zna što bi bilo da nije došla bitkama vična i iskusna policija i odvela je u općinski pritvor.

Kada se bojište smirilo doznalo se što se dogodilo. Razjarena žena koja se "s pola Šibenika obračunala naoružana salamama i kobasicama", bila je dvadesetsedmogodišnja Ana Majer iz Osijeka, porijeklom Mađarica koja je već 20 godina živjela u Šibeniku. U svom pohodu nasrnula je na Matu Matića, trgovca suhomesnatom robom iz Skradina starog 25 godina. Povod za napad bio je "razkid osmomjesečne ljubavne idile vatrene Mađarice i Dalmatinca vruće primorske krvi. Navodno se Mate više nije mogao nositi s žestokom Mađaricom pa je "uzmaknuo iz njena prevrućeg ljubavnog zagrljaja i priklonio se nekoj umjerenijoj pa je zato fasovao batine salamom i pretrpio gadnu štetu u dućanu, a uz to mu je mularija ukrala nekoliko salama pa sad kuka da ne zna što će".

Iz suda se doznaje da žestoku Mađaricu neće zatvoriti nego da će je eksportirati u rodni zavičaj i prišiti joj zabranu povratka u Šibenik.


 

Iz kategorije: Vijesti